Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Magický zážitek z exkluzivní hudební slavnosti
banner

Magický zážitek z exkluzivní hudební slavnosti

Jiří Malík, Lucie Václavková

Pondělí, 27. října 2014

Magický zážitek z exkluzivní hudební slavnosti

Pokusím se o nemožné. Popsat pár větami magický zážitek, který měli možnost zažít návštěvníci kulturního domu v Šonově v sobotu 25. října. O. s. Music a Theater S. G. Pitaš – Šonov uspořádalo další exkluzivní hudební slavnost. Skvělá kapela Zrní se představila v pohostinství pana Pitaše, který ji i krátce uvedl.

Zhruba před 150 návštěvníky bylo Zrním uvedeno zatím jejich poslední album Následuj kojota. Stejnojmenná skladba zazněla také. Její úžasné aranžmá podtrhuje skvělé texty, jak jsme si u Zrní zvykli. Rytmický styl "kojotí písně" s volným veršem na několika fragmentech popisu přírody vlastně vyzývá posluchače, aby se nechal vést přírodou a navrátil se k ní. Že je to právě on, kdo to může udělat. Že nebe je teď, tady na Zemi a vše je propojeno. Tato magická píseň, stejně jako jejich mnoho dalších, evokuje nutnost změny paradigmatu naší neudržitelné společnosti:

jsi to ty, dřívko, co houpe se v potoce
jsi to ty, ohýnek ve tmě
jsi to ty, a tohle je příběh o nebi
v tobě jsou, liška a mráz a pouště

Další skladbou z nového alba s biblickým motivem byl Lazar. Kde Lazarem je každý z nás, kdo je ničen jednotvárnou prací v systému. Opět i zde se opakuje výzva "teď je nebe teď" a vyzývá ke změně textem: "ale ono to přijde, běž Lazare běž".

Z nového CD zazněla ještě např. skladba Moře. Úchvatná balada, ve které se podařilo skloubit na velmi malé ploše popis domoviny kapely (Kladno) a zároveň globální sounáležitost a planetární propojení. Nejen tento text má dokonce i kosmický rozměr. Autoři textů i bez hudby mohli směle aspirovat na kolegy takových velikánů, jakým byl např. Otokar Březina, jež slul přízviskem kosmický básník. Text plyne pravidelným rytmem i rýmem, jaký baladě sluší.

stmívá se a na omítce zrcátka plachých srn
míhaj se a slunce koráb právě vplul do vln
nad ryby letí zářit s ploutvema lesklýma
mezi duny a nad pralesy a na Kladno jde tma

Z nového alba zazněla ještě hymnická skladba Království. Zcela vybroušený diamant. Netroufám si vůbec popisovat, ještě teď, když to poslouchám z CD znovu a znovu, mi stojí všechny chlupy na těle a slzy štěstí se mi derou do očí, že jsem se takové krásy mohl dožít...

Zrní zařadilo i několik magických diamantů dřívějších, které již většina návštěvníků znala a zpívala s kapelou jako např. Hýkal, který sklidil bouřlivý potlesk. Či klenot kapely: Jabloně. Skladbu o lidské soudržnosti Dva: "kdokoli se mě zeptá, věřím-li na lásku, tak řeknu ne, vím jenom, že jsme my dva, spolu se držíme, držet se budeme."

Další dřívější skladbou byla apokalyptická Rychta. Ta nejvíce evokuje drakonické plenění planety, a ač to zřejmě nebylo autorovým záměrem, téměř do detailů popisuje dopady frakování břidlic:

Buším pěstí do dveří a je šílenství jako vlak
potom prásk, prásk, prásk
země začala se pod nohama třást.

Asi také proto v kuloáru kapela souhlasila, že podporuje Koalici STOP HF, a svolila, aby po celou dobu koncertu byla pod pódiem vlajka Koalice STOP HF, se kterou se nakonec i s vedoucím STOPKY vyfotili.

A extatické Tokyo – rytmicky neuvěřitelně chytlavá aktuální freska, variace na Chaplinovu moderní dobu. Dále zazněly Pokraj, Musí to být aj.

Mohu-li jako laik hodnotit kapelu Zrní, vycházeje i z komentářů pod jejich písněmi na yuotube: např. ve španělštině zní z Argentiny, cože to je za úžasnou kapelu (autor lituje, že neumí česky). Další koment sděluje česky, že na naše poměry jde o vynikající kapelu. A reakce na něj: to není pravda, kapela je nad poměry dobrá nejen v ČR.

Za mně: co skladba, to broušený diamant. Kapela jde neustále nahoru. Dýchá z ní energie, vaří se krev přátelství a lásky. Texty vypadají sice na první pohled jako rozházené střepy, ale po několika opakování zjistíte, že Zrní Vás neotřele svěží češtinou plnou skvělých nápadů a hříček zavede na cestu poznání. Poznání toho, jak skvělá doba je ta, v níž žijeme, i když plná bolestivých paradoxů. Poznání toho, že chladná logika vede do pekel, že musíme následovat svůj vnitřní hlas, to neznámé, čeho se i bojíme, abychom prorazili závoj oddělenosti bytostí, iluzi oddělenosti nás a světa, iluzi oddělenosti nás a vesmíru. Poznání toho, že se nesmíme již nikdy nechat spoutat a ztratit svobodu!

Abychom jako lidstvo přežili, musíme "následovat kojota", cestu přírody, ne války, ne mamonu, ne chaosu, ale harmonie a tedy lásky... Zrní, jak svou skromností, tak hudbou, tak bosýma nohama, kterýma stojí pevně nejen na pódiu ale i na Matce Zemi, dávají příklad. Že to jde, že to je jen na nás. Zrní mi slíbili, že všechno vydrží a budou držet spolu. A my ostatní se tedy začněme držet (spolu), začněme žít v lásce, zde a teď. Následujme Kojota. Následujme, "lev za lvem", Čech za Čechem, Zrní... Zrodila se kapela, jejíž sláva hvězd se dotýká...

Velké díky panu Pitašovi, že nám umožnil zažívat báječné chvíle s báječnými lidmi, neopakovatelné kulturní zážitky a setkání se zajímavými osobnostmi nejrůznějších "branží". Nelze nevyjádřit smutek a nesouhlas nad koncem "šonovských" akcí pana Pitaše. Příležitost neobyčejných setkání se vytrácí, ale i tak jsme vděčni za všechno, co doposud pan Pitaš pro Broumovsko udělal. Kéž by smířlivé jednání našlo své uplatnění a byla zachována originalita kulturního dění na Broumovsku.

Díky.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)