Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Matyáš Novák v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia v Broumově
banner

Matyáš Novák v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia v Broumově

Jindřich Horkel

Sobota, 21. června 2014

Matyáš Novák v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia v Broumově

Byl jsem na koncertě. Na programu: Smetana, Dvořák, Beethoven, Bach, Schubert, Liszt a další. Místo konání - Kreslírna bývalého klášterního gymnázia. Interpret – skoro 16letý Matyáš Novák. Nástroj – klavír. Koncert klasické hudby mladého klavíristy v kavárně. A bylo plno. Nadšení posluchači nechtěli mladého klavíristu pustit domů.

Matyáš předvedl mistrovství, které ve mně vyvolalo asociaci na mladého Liszta, jenž kdysi v jeho věku oslňoval publikum v nedalekých polských lázních Dušniki. Po koncertu Matyáše Nováka z Hradce Králové si dovedu představit, jak se bude za 200 let vzpomínat, že koncertoval na festivalu Za poklady Broumovska a v Kreslírně starého broumovského klášterního gymnázia.

Matyáš Novák oslavuje 16. narozeniny a svůj talent již stačil "přetavit" v umění vyjádřit krásu a pocity hudbou. V technice hry, v citlivém chápání hudby starých mistrů, v pečlivém a téměř (je mu jen 16 let!) profesionálním podání vchází do světa virtuóz. Svým hodinu a půl trvajícím recitálem, včetně přídavku, bravurně zahrané Ježkovy skladby Bugatti step, ohromil publikum.

S posluchači navázal hned od začátku osobní kontakt i tím, že si sám svoje hudební vystoupení moderoval. Svým uměním strhl publikum Dvořákovou Humoreskou, nebo vyzrálým podáním Smetanovy etudy Na břehu mořském.

Před rokem hrál na koncertě Za poklady Broumovska ve Zdoňově, před třemi lety vyhrál 1. ročník soutěže Broumovská klávesa. Kdo byl tenkrát přítomen, nemůže zapomenout na malého chlapce, jak přišel ke klavíru v rukavicích, byla strašná zima, bravurně zahrál své sólo a pak si ručkama výskl, že se mu vydařilo.

Dnes stál pře posluchači mladý umělec, vědomý si své hodnoty. A broumovské publikum mělo možnost ocenit jeho umělecký růst.

Obdivuji všechny, kdo svoji práci nebo svůj kumšt dělají pro radost ostatních. Obdivuji Matyáše i ředitelku hudebního festivalu Za poklady Broumovska Marcelu Lilingovou. Protože pozvat tak mladého interpreta do složité situace – koncert "vážné" hudby do kavárny, kde jsou posluchači zvyklí na jazz a blízké hudební žánry, vyžaduje invenci a odvahu. A vypořádat se s ní, mistrovství. Matyášův recitál se Marcele a Matyášovi vydařil nejen jako předehra festivalových koncertů, které začínají v sobotu 28. června.

Byli přítomni Matyášovi rodiče, a při rozhovoru s nimi jsem pochopil, kde jsou, vedle talentu, základy Matyášova mistrovství. Jsem rád za jistotu, kterou mi dali i oni, že o Matyášovi Novákovi ještě hodně uslyšíme.

Foto Jan Flieger

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)