Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Místa v krajině rozvíjejí cítění a vedou k zamyšlení
banner

Místa v krajině rozvíjejí cítění a vedou k zamyšlení

Jindřich Horkel

Neděle, 3. února 2013

Místa v krajině rozvíjejí cítění a vedou k zamyšlení

Kamkoli na svých výletech do krajiny přijdeme, na jakýkoli kopec vylezeme nebo se jen posadíme na lesní palouk, vycítíme, že je tu dobře. Nebo někdy třeba nepříjemně. A když si těchto svých pocitů všímáte, budou časem možná silnější. Příčinu takového nedefinovatelného pocitu někdy najdeme u sebe. Jindy si s ním třeba nevíme rady.

Znám například v Řecku několik míst, kde na kole nemusíte do kopce šlapat nebo stačí jen málo, a táhne vás to nahoru samo. Proti svahu vyjede bez motoru i plně obsazený turistický autobus. Vysvětlení jsem nenašel. Snad může být pro někoho zajímavé, že je to v místech, kde podle starých řeckých mýtů Bakchantky roztrhaly bájného pěvce Orfea a kusy jeho těla roznesly po okolních skalách.

Nemusíme však opustit hranice republiky, dokonce ani Broumovské kotliny, abychom našli místa, která na nás působí jinak, než jenom tím, co vidíme nebo slyšíme. Za všechna připomenu vrch Hostýna se stejnojmennou bazilikou nad Bystřicí pod Hostýnem, kde se dá nádherně pookřát. A stačí jen přijít a pobýt. Opačný pocit se může u někoho dostavit na bojišti z roku 1866 na Chlumu nedaleko Hradce Králové.

Otázku, kterou řeším někdy od svých pubertálních let, možná proto mne napadla, zda určité místo vyvolává líbivé pocity proto, že tam stála již pravěká slovanská svatyně, nebo tam kdysi postavili svatyni, dnes chrám, protože to bylo místo, kde bylo člověku dobře? Tedy zda lidé to místo, jak se říká, tak zvaně „promodlili“? Prací, rituály a meditací, modlitbami. Nebo jim tam bylo dobře a proto tam kdysi postavili svatostánek svému bohu?

To stejné mne napadá u nás v Broumovské kotlině. Skoro každý, kdo sem přijde, žasne nad kouzlem a krásou prostředí. A v souvislosti s letošním výročím 800 let příchodu benediktinů na Policko a Broumovsko, se mi uvedená otázka opět vrací.

Pozoruhodné nakonec je, že i když je v naší kotlině všem tak dobře, návštěvníci jsou uneseni krásou a povznášeni pocity, které je zde podle jejich slov doslova přepadají, jsou i zde místa, která mohou na někoho působit opačně.

A tak vás chci pozvat nejen na vyhlídku na Hvězdě nebo ze Supího koše, ale třeba ke dvěma velice rozdílným pohledům na Čertovu tchýni nad Martínkovicemi nebo k pseudosopce na Křížový vrch nad Šonovem a na spoustu dalších míst. Právě při současném počasí, kdy sníh mizí už i v lese, a dokonce ve vyšších polohách, to nemusí být nijak náročné nebo nebezpečné.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)