Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Moje míle navíc

JINDŘICH HORKEL

Středa, 18. ledna 2012

Moje míle navíc

Učebnice úspěchu nás nabádají, abychom neváhali vždy „ujít míli navíc", udělat vždy víc, než se po nás požaduje. Vzpomínám si, jak to vyřešil jeden pomocník, který balil ve velkém supermarketu zákazníkům zboží. Ráno si nechal kopírovací službou namnožit a nařezat malé kartičky s nějakým citátem, který pro tento den vybral. Za nedlouhý čas se stalo, že u pultu, kde balil on, byla dlouhá fronta, i když třeba ostatní baliči neměli nikoho. Každý chtěl zabalený nákup s jeho citátem.

Můj citát na dnešek? Je z knihy Og Mandina Největší obchodník na světě: "Už nikdy nebudu nerudný k živé duši. Budu chválit, usmívat se a dávat najevo zájem o ostatní. To je velká síla, která mocně působí na druhé a způsobí zázraky v mém vlastním životě."

Dnes je výročí smrti Jana Palacha, který se upálil na protest proti okupaci tehdejšího Československa spojeneckými vojsky na čele se Sovětskou armádou 16. ledna 1969. Na Wikipedii se lze dočíst okolnosti. Já si pamatuji ten hrozný strach, který jsme tenkrát skoro všichni měli. Nezapomenu, jak si mne před jedním „protisovětským" plakátem prohlížel ruský voják hlavní kulometu z tanku, stojícího nedaleko. I proto myslím na to, jak jsme opět neteční ke všemu, co se kolem nás děje, jak nemocná je naše společnost a pomalu se opět začínáme bát.

Nakonec však něco, jak je dnes ve zvyku říkat, pozitivního. I když má svátek Doubravka (staré slovanské jméno) a Sára (hebrejské jméno), pranostika na 19. ledna praví: "Když na Alžbětu sněží, sníh dlouho poleží."

Jak to je opravdu s těmi jmény, můžete rozřešit za domácí úkol. Jistě to víte nebo na to snadno přijdete.

Ať je počasí podle vašeho gusta.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)