Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Na broumovské Základní škole Hradební probíhá tento týden projekt Edison
banner

Na broumovské Základní škole Hradební probíhá tento týden projekt Edison

Za vedení školy Mgr. Naděžda Dvořáková

Středa, 4. října 2017

Na broumovské Základní škole Hradební probíhá tento týden projekt Edison

Projekt Edison probíhá na Základní škole Hradební v Broumově již podruhé. Poprvé jsme ho realizovali v únoru 2016 a vyhodnotili jsme ho jako úspěšný, proto v něm pokračujeme. V rámci projektu navštíví školu mladí lidé z různých zemí světa, jedná se o vysokoškolské studenty ve věku kolem 20 let.

Žáci mají možnost setkání s novými lidmi, poznají díky nim nové země – letos Rumunsko, Gruzii, Irán, Alžírsko, Jordánsko. Důležité je, že se dorozumíváme anglicky. Jsme přesvědčeni, že již dnes existují mezinárodní studentské, vědecké a pracovní týmy, kde je pro lidi z různých zemí dorozumívacím jazykem angličtina. Žáci si mohou tuto situaci vyzkoušet.

Dopoledne má každá třída jednu dvouhodinovku, naši "Edisoni" se představí, vedou se žáky rozhovor o jejich zájmech, pak v prezentaci představí svoji zemi a zahrají připravenou hru. Jsou to úsměvné situace vysvětlit pravidla v angličtině a hlavně je pochopit, aby se mohli všichni zapojit. Na odpoledne je připraven program, do kterého se mohou zapojit i žáci. Jde nám o to, aby naši hosté mohli poznat Broumov a Broumovsko.

Našich šest "Edisonů" je ubytovaných v rodinách žáků, zaměstnanců školy. Vláďa Uhnavý z 8. A si pochvaluje návštěvu Marie z Gruzie: "Je velmi trpělivá, celou rodinu povzbuzuje při používání angličtiny, můžeme s ní trénovat i ruštinu. Nabízí nám pomoc, včera s námi skládala dřevo." Valérie Hornychová ubytovala dívku Wissem z Alžírska. "Je to příležitost používat angličtinu. Když Wissem nerozumím, tak mi to zopakuje, někdy přijdou na řadu ruce-nohy. Je to fajn." Paní učitelka Mádlová nabídla ubytování Bahramovi z Iránu. "Je to příjemný, inteligentní člověk. Má obrovský přehled. Je velmi zajímavé se s ním bavit o životě, o politice. Včera jsme s ním celá rodina hráli stolní hry. Byla to zábava." Asistentka pedagoga Tereza Frömmelová nabídla ubytování Lubně z Jordánska. "Můžu si procvičit angličtinu. Jsme vrstevnice, je zajímavé se dozvídat věci z jejího života, ale i podmínkách života v Jordánsku, o životní úrovni v její zemi, o cenách základních potravin."

Možnost setkat se s "Edisony" mají i žáci na prvním stupni. Probíhá tam program Global Village, který má za cíl lidské setkaní a předání několika zajímavých informací o zemi, odkud mladí lidé přijeli. Učitelé jsou přítomni v hodinách. "Je to mimořádná možnost uslyšet angličtinu z úst jiných lidí, dozvědět se něco o jiné zemi záživnějším způsobem než třeba čtením z encyklopedie," říká vyučující angličtiny Stanislav Kujal.

Celý projekt je organizačně náročný, děkujeme pedagogům, především angličtinářům, v čele s Danou Frömmelovou, za ochotu, nasazení a čas, který projektu věnují.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)