Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Na vlastní oči v Heřmánkovicích s Josefem Klímou
banner

Na vlastní oči v Heřmánkovicích s Josefem Klímou

Pavlína Hartmanová

Pátek, 22. dubna 2016

Na vlastní oči v Heřmánkovicích s Josefem Klímou

V heřmánkovickém kulturním domě se v úterý představil klasik české investigativní žurnalistiky Josef Klíma, televizním divákům známý především z bývalého publicistického televizního pořadu Na vlastní oči.

Josef Klíma, nejen známý investigativní novinář a nostitel Novinářské ceny Ferdinanda Peroutky, ale také jeden ze zakladatelů magazínu Reflex, scénárista, spisovatel, televizní reportér a hudebník, se do posledního místa naplněnému heřmánkovickému sálu přestavil s programem Můj život reportéra. Po úvodním představení živě besedoval s více než osmdesátičlenných publikem a zodpovídal nejrůznější dotazy týkající se vlastního působení v pořadu Na vlastní oči, kontroverzních kauz, osobních postřehů ze zákulisí natáčení a občasné nutnosti využívání služeb tělesných ochránců.

K pobavení, ale také zamyšlení, vyprávěl historky a zážitky ze svých cest po východní Asii a Spojených státech amerických, ve kterých srovnával americkou a československou novinařinu po roce 1989. Vyzdvihl také nutnost odpočinkového cestování jako prevenci proti smyslovému "okorávání", které přichází zejména tehdy, pracujete-li jako novinář denně v temnějších rubrikách dění plných nehod a neštěstí.

Josef Klíma hovořil též o otázce dřívější emigrace a životě českých Romů v Kanadě a Velké Británii, ke které ho částečně přivedla jeho žena pracující jako učitelka na zvláštní škole. "Každý chlap, který vydrží s učitelkou více než dvacet let, by měl dostat medaili," dodával s úsměvem v odpověď ke svému dlouholetému šťastnému manželství. Později se nevyhnul ani dotazu na názor na současnou imigrační krizi a přednesl své obavy z potenciálního zrušení vízové povinnosti ukrajinských občanů vůči schengenskému prostoru.

Své téměř dvouhodinové povídání také několikrát proložil vlastními písničkami, které současně doprovázel hrou na klávesy. Besedu ukončil představením výběru ze svých cestopisů, detektivních novel a románů, které se staly filmovými předlohami. Na závěr se podepsal do velké heřmánkovické kroniky a pochválil půvaby Broumovska, "Je tu krásně, jen škoda, že je sem tak daleká cesta," dodal.

Foto a video Miroslav Šmíd

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)