Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Na začátku je vždy záměr i za cenu, že ho v cíli nenaplníme
banner

Na začátku je vždy záměr i za cenu, že ho v cíli nenaplníme

Martina Váňová

Středa, 29. srpna 2018

Na začátku je vždy záměr i za cenu, že ho v cíli nenaplníme

Absolventka Akademie výtvarných umění v Praze v roce 2017 v Ateliéru malířství I u Roberta Šalandy. Dále také studovala Restaurování výtvarných uměleckých děl na AVU v Praze, nebo také studovala Obecnou teorii a dějiny umění a kultury na Karlově univerzitě.

Martina Nováková pochází z Police nad Metují, snad se dá říci, že z "malířské rodiny". Maminka Dagmar Nováková kreslí a ilustruje. Jejím posledním zaměstnáním bylo návrhářka smyčkového zboží v textilce Veba. Dagmar Nováková vytvořila ilustrace například ke knize "Police nad Metují a její okolí v lidových vyprávěních", kterou vydalo nakladatelství Bor v Liberci. Otec, Jaroslav Novák maluje. Jeho práce zaujme na první pohled především technikou. Maluje totiž na sklo. Dlouhá léta doma vytváří herbář, který sám ilustruje. Manželé se každoročně prezentují ve výstavní síni Galerie výtvarného umění Náchod na výstavě s názvem "Náchodský podzim", která prezentuje výtvarníky regionu. Za zmínku stojí jejich společné výstavy – V Muzeu Broumovska v roce 2008 a na Letní terase, kterou pořádal spolek Apeiron v roce 2011. Před časem se rodina odstěhovala do Vysoké Srbské.

Martina Nováková absolvovala akademii se svou prací s názvem Velké nebe. Malířka nevolí vědomě téma, snaží se o spontánnost. Především maluje, nevyhýbá se velkým formátům. Experimentování s kombinacemi modré a červené, které tvoří základní rozpor, kontrast či komunikaci uvnitř obrazu jsou ji nadmíru blízké. "Dostala jsem se až k monochromním plátnům, která jsem vytvářela bez záměru prezentace a používala jako stavební prvky pro barevné sestavy," popisuje záměr své diplomové práce Martina. Postupně v jejich pracích přibývají další barvy. Proč tomu tak je, objasňuje sama: "Jelikož moje tvorba staví na možnostech klasického média, jakým je malba a protože mě momentálně zajímají právě její možnosti bez interdisciplinárního propojování, respektive hledání jakési vnitřní svobody, která je v tomto procesu obsažená." Většinu svého času Martina tráví v Praze.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)