Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Nejlepším jetřichovským kulečníkářem se stal Rosťa Hampl
banner

Nejlepším jetřichovským kulečníkářem se stal Rosťa Hampl

Kamil Linhart

Pondělí, 6. dubna 2015

Nejlepším jetřichovským kulečníkářem se stal Rosťa Hampl

V Joska Cupu aneb o nejlepšího jetřichovského kulečníkáře se 4. dubna 2015 popáté v řadě u Seidlů v pivnici sešli vyznavači hry na zeleném plátně. Turnaj založený a pořádaný Joskou Pejchalem a Pepíkem Novákem ml. slaví malé výročí. Toto ryze vesnické zápolení je porovnáním sil mezi jetřichovskými hráči, a protože je mezi účastníky převaha Pepíků, tak Joska Cup.

Je přihlášeno 18 hráčů a ve vzduchu je otázka, zdali Josef "Komár" Novák prodlouží sérii svých prvních míst na tomto turnaji. Již třikrát v řadě pobil všechny soupeře a je jasným favoritem. Cestu k vítězství mu však budou komplikovat neméně zdatní borci, mezi jinými Pavel Němeček, vyhlášený svým uměním po celém Broumovsku. Pavlovi účast na turnaji umožnila jediná divoká karta vydaná pořadateli a následně vylicitovaná ve vyhecované dražbě.

Mezi prvními se usazují ke stolům Joska Andrš, Kamil Linhart, jednatel turnaje Pepa Novák, Martin Čepl a rozhodčí turnaje Veronika Kousalová. V závěsu za nimi si místa u stolů zabírají Vláďa Ostradecký, Lukáš Mervart, Milan Škorpík, ředitel turnaje Pepek Pejchal, jediný "profesionál" Pavel Němeček. Dveře propouštějí další hráče, u stolů již sedí držitel trofeje za rok 2014 Joska "Komár" Novák. Turnaje se účastní i zkušený kulečníkář, jetřichovský rodák Vlastimil Vít. Nechybí starosta obce Josef Gorgán, Rosťa Hampl, Honza Matěna, Josef "Bubík" Pejchal st., Míra Retr, Martin Čepl a na divokou kartu startující pan Josef Pavlínek.

Hráči jsou rozlosováni do tří skupin a do každé z nich je nasazen jeden z loňských vítězů. Skupinu A tvoří Joska Novák st., Josef Pejchal st., Kamil Linhart, Martin Čepl, Josef Gorgán a Vladimír Ostradecký řečený Kosák. Ve skupině B jsou Rosta Hampl, Honza Matěna, Joska Pejchal ml., Vlasta Vít, Pavel Němeček a Joska Andrš. Skupinu C tvoří Míra Retr, Pepek Novák, Joska Andrš, Verča Kousalová řečená Kikina, Milan Škorpík a pan Josef Pavlínek. Koule jsou postaveny, tága namazány, a jde se na to.

První zápas hrají Komár a Bubík pod dohledem jednatele turnaje Josky Nováka. Komár potvrzuje roli favorita a 87 body otvírá skore turnaje. Pavel Němeček škrobrtne s Joskou Andšem. Ve svém prvním pokusu o zahajovací dvacku selže Kamil a proti Martinu Čeplovi zapisuje krásnou nulu. Lukáš Mervart získá cennou trofej, poráží Milana Pupka Škorpíka. Turnaj je tradičně okořeňován četnými vtípky, např: "Jakej by byl klid, kdyby tady nebyl Joska Andrš." Na to zazní: "Jakej by byl klid, kdyby ten turnaj vůbec nebyl!" Na adresu mladého Nováka padla hláška: "Voni by ho unesli, protože by se jim dobře nesl." A aby toho nebylo málo, tak byla okomentována i vítězná fotografie z loňského roku, kdy přítomnost Josky byla vysvětlena tím, že šel okolo.

Mezitím pan Josef Pavlínek vyrovná proti Kikině bodový zisk Komára. Vlasta Vít z těžké pozice zaskóruje těžkou dvackou a drží šanci proti Rosťovi Hamplů. Bohužel, ani to mu nestačí, prohrává o 12 bodů. Zatím nedošlo na fotbalové rivalství Sparta/Slavia, tak je alespoň zhodnocena situace Tomáše Berdycha, který dle místních znalců bílého sportu přes páté místo ATP žebříčku nepřeleze. Mezitím v dramatické bitvě Joska Pejchal ml. drtivým záběrem převálcuje Rosťu Hampla.

Turnaj lehce naruší servírovaný oběd, vepřo knedlo zelo s láskou připravené paní Seidlovou. Po obědě se u zeleného stolu potkají Kamil a Kosák, oba dva pokusy o zahájení dvackou se nepovedou, výhru nakonec bere prvně jmenovaný. Partnerské derby pro sebe urve Milan, načež je konstatováno, že je bez večeře. Jetřichovský rodák Vlasta Vít svede s Pavlem Němečkem vítěznou bitvu. Ředitel turnaje škobrtá s Honzou Matěnovic. Jednatel turnaje svádí lítou bitvu s Kikinou, počáteční nezdar se snaží napravit, ale Kikina má na své straně štěstí a vítězí. Zazní další "hláška" dne: "Kdy jindy můžeš bejt od rána v hospodě?"

Turnaj má klidný průběh, narušovaný jen cinkáním panáků s převážně mentolovým obsahem. Nenápadně, ale zkušeně hrající Míra Retr v zápase s Milanem Škorpíkem jako první zlomí 100 bodovou hranici a vítězí 107:18. Sparta Praha poráží Votroky z Hradce Králové 3:0. Velikým překvapením je poměrně vlažný výkon jednatele turnaje, jenž s Lukášem Mervartem hraje o čest, což se mu až tak nedaří a po porážce 7:3 zůstane viset v základní skupině.

Tuhé boje pokračují, systém turnaje je poměrně neúprosný a v bojích ve skupinách zůstane viset více favoritů, než by kdokoli čekal. Ve skupině A vítězí Joska Novák st, skupinu B pobije Joska Andrš a v C se zadaří Mirku Retrovi. Vyřazovací boje proti sobě postaví Josku Nováka a Rosťu Hampla. Postupuje Rosťa. Další bitvu svádějí Joskové Pejchal a Pavlínek, a vítězem je pan Pavlínek. Pokračujeme dalším citátem: "Von je nachcanej, Josko hraj dál!" Následně k zelenému stolu přistoupí Joska Andrš a Milan Pupek Škorpík, dlouholetí přátelé. Lítou bitvu pro sebe získává rozdílem šesti bodů Pepa Andrš. Jednatel turnaje zaperlí hláškou: "Kdyby na mě Kikina nenasadila turbotembo, tak se hrál dál". Ke stolu se staví Josef "Bubík" Pejchal a Lukáš Mervart. Dál jde Lukáš. Jako další dvojice se u stolu potkávají Martin Čepl a na divokou kartu startující Pavel Němeček. Postupuje Martin. V duelu Kamila a Míry se i přes značnou únavu zadaří Mírovi a jde do semifinále.

První bitvu o finále sehrají Rosťa a pan Josef Pavlínek, přičemž vítězí Rosťa. Lítá bitva se spouští mezi překvapením klání Lukášem Mervartem a Joskou Andršem. Joska od počátku zápasu ztrácí a Lukáš po soustředěném výkonu zaslouženě postupuje do boje o finále. Další dvojici v boji o finále hostí zelený stůl, Martin Čepl bojuje Mírou Retrem. Martin šanci k boji o bednu nevyužil a o vítězství bude bojovat Míra. Turnajem do konečných bojů o finále projdou Lukáš, Rosťa a Míra. První zápas o vítězství ke stolu přivede Lukáše a Rosťu. Na hru dohlíží Joska Novák st. Po napínavém boji se prvním finalistou stává Rosťa. Druhou dvojici je Lukáš a Míra. A ač Lukáš bojoval jak tygr, nestačilo to, protože Míra bojoval jak lev a vyhrál.

Závěrečný souboj o vítězství proti sobě postavil Rosťu Hampla a Míru Retra. Po velice vyrovnaném souboji, obsahujícím nečekané zlomy skóre, spoustu nevyužitých šancí výhru v turnaji získává a nejlepším jetřichovákem pro rok 2015 se stává...Rosťa Hampl!!!

Ohromné poděkování jde Pivnici u Seidlů za zázemí a báječné bohaté pohoštění. Taktéž pořadatelům Joskovi Novákovic a Pejchalovic patří velký dík za zajištění spousty nádherných a hodnotných cen. Turnaj by těžko proběhl bez průběžného důsledného řízení turnaje, což tradičně obstarala Verunka "Kikina "Kousalů. Hodnotné ceny do turnaje věnovaly: Pivovar Náchod, SDH Jetřichov, obec Jetřichov, Aza Nábytek Standa Šreiber, Dřevoterm Meziměstí, Sklenářství Kašpar, Novák Josef st., Novák Josef ml., Pejchal Josef ml., Zdeněk Jirman Velká ves, Verča Kousalová, Pivnice u Seidlů, nádražní restaurace Tomáš Čuda, bar H2O2 Broumov, Honza Hannover, Kvíčerovská pekárna Police nad Metují, Novák Jarda, Ducháč Olda, Intalatéři Gejza a Tarzan Broumov/Šonov, Ekofarma Vlkovi Vernéřovice, Restaurace Sv. Magdalena Jetřichov, Hospůdka Šolcovna Hejtmánkovice, penzion U Suchánků, Minář Pavel Heřmánkovice, Abely Miroslav a Marie Jetřichov, Lutoma Broumov, Sokol Milan Zdravotní potřeby Broumov, Svoboda tým Jetřichov, Z Trade Broumov, Braha Plasty Broumov, Sloupenská Jitka Božanov, Klášterní kavárna Broumov, Ostradecký Vladimír, řečený Kosák, Kadernictví Jitka Vernerová Broumov, Nejlevnější Pneu Jetřichov, Samoobsluha Mirka Salabová Jetřichov, Čepl Martin, Instalatér Škorpík Milan, Hampl Rosťa, Matěna Jan Jetřichov.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)