Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Neznámá místa Broumovska - výstava obrázků objevila nové pohledy na místa, která denně míjíme
banner

Neznámá místa Broumovska - výstava obrázků objevila nové pohledy na místa, která denně míjíme

Dáša Zbořilová, DDM Ulita Broumov

Úterý, 3. června 2014

Neznámá místa Broumovska - výstava obrázků objevila nové pohledy na místa, která denně míjíme

Slavnostní vernisáží byla v pátek v Klubu ROK v Broumově zahájena výstava obrazů a obrázků, které téměř 140 dětí a mladých lidí připojili do výtvarné výzvy Neznámá místa Broumovska. Tento projekt Domu dětí a mládeže Ulita Broumov, který měl dvě části, byl v letošním školním roce podpořen Agenturou pro rozvoj Broumovska v programu Máme rádi Broumovsko.

V našem projektu jsme spolupracovali s autorem velkolepé publikace Broumovsko na historických zobrazeních Petrem Bergmannem, která se stala inspirací celého projektu. V prvních šesti měsících letošního roku jsme uspořádali společně deset výstav v Broumově i v okolních obcích, na kterých jste mohli vidět originály z Bergmannovy publikace. Byly to staré mapy Broumovska, litografie a grafiky nebo díla místních fotografů působících na Broumovsku do roku 1945. V průběhu těchto šesti měsíců tak mohlo díky putovnímu systému výstavy shlédnout více jak 400 osob.

Na tyto výstavy pak navázala výtvarná výzva Neznámá místa Broumovska, do které se mohli zapojit jak školní kolektivy, tak jednotlivci nebo rodiče s dětmi. Inspirací nám byla obdobná výtvarná výzva, kterou v loňském roce uspořádal architekt Lukáš Hudák v Josefově a pro naše výtvarné snažení nám poskytl podněty a podklady.

Po květnové uzávěrce se tak k posouzení sešlo téměř 140 obrázků, ze kterých je nyní uspořádána výstava v broumovské galerii Klubu ROK. Soutěž měla tři kategorie a my vám s potěšením můžeme již oznámit výherce.

I. kategorie - školní kolektivy 1. - 5. tříd

1. místo - 3.A a 3.B Masarykovy ZŠ v Broumově s třídními učitelkami Květoslavou Golovou a Helenou Sekelskou za obrázky oblíbených míst
2. místo - 3.A ZŠ Hradební v Broumově s třídní učitelkou Ivanou Špulákovou za kresby broumovské architektury
3. místo - 2.C a 3.C Masarykovy ZŠ Broumov - Olivětín s třídní učitelkou Jarmilou Nyklíčkovou za společné obrazy noční a denní školní zahrady

Zvláštní cenu pak obdržela 1. třída Jitky Lehotské z Masarykovy ZŠ Broumov – Olivětín za netradiční přístup k tvorbě.

I. kategorie - jednotlivci 1. - 5. tříd

1. místo - Matyáš Berka za kresbu skal
2. místo - Natálka Klučková za kresbu historické budovy dnešní Ulity

Zvláštní cenu dostala Lucie Durdincová, která jako jediná obsadila kategorii rodiče s dětmi, za barevnou kresbu podle fotografie oblíbeného místa dědečka Horsta Bauera.

II .kategorie - školní kolektivy 6. - 9. třídy, nižší stupeň gymnázia, ZUŠ

1. místo - výtvarný obor ZUŠ Broumov pod vedením Renaty Šrůtkové za cyklus tisků Skály

II. kategorie - jednotlivci

1. místo - Jan Závodný za kresbu detailu kostelní věže
2. místo - Kateřina Salašová za dvojici kreseb detailů z broumovských domů

Zvláštní cenu obdržely Nikola Petrová a Nikol Krejsová za společnou kresbu lavičky z Alejky a Veronika Semeráková, ZUŠ Broumov, za kresbu detailu sovy.

III. kategorie - střední školy, vyšší stupeň gymnázia, dospělí

1. místo - Terezie Šváblová za kresbu křížku
2. místo - Jitka Smolíková za perokresbu vily v Meziměstí

Zvláštní cenu dostala Sára Nepilá za kresbu detailu heřmánkovického křížku.

Všem, kteří vyhráli, blahopřejeme a ostatním, kteří se snažili a obrázek kreslili, moc děkujeme. Z obrázků vznikne kolekce pohlednic, abychom mohli posílat do světa pozdravy míst, která máme rádi. Výstavu obrázků bude možné navštívit do konce června, případné zájemce prosíme, aby se předem ohlásili v DDM Ulita Broumov.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)