Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Noc kostelů v broumovském kostele Vzkříšení
banner

Noc kostelů v broumovském kostele Vzkříšení

Jana Wienerová

Pátek, 30. května 2014

Noc kostelů v broumovském kostele Vzkříšení

Noc ve svých temnotách většinou něco skrývá. Noc kostelů je jiná – odhaluje, co je někdy skryté, těžko dostupné, nebo naopak nepovšimnuté kvůli samozřejmosti. Nám se poštěstilo po letech moci pozvat veřejnost do prostoru někdejšího Husova sboru (kostela Vzkříšení) ve Velké Vsi v Broumově. Diakonie Broumov nám jej pro tuto Noc zpřístupnila.

Po dlouhé době, kdy byl kostel používán jako skladiště materiálu, opět nabyl podoby prostoru, v němž se mohou setkat lidé. Základní přípravu kostela (vyklizení, sestavu mobiliáře) provedla Diakonie, úklid, výzdobu a pohoštění připravily sestry z rady starších.
Již v podvečer horkého dne se zde sešly děti, jejich pedagogové, rodiče a prarodiče k hudebnímu vystoupení Základní umělecké školy Broumov. Koncert vyzněl nádherně, jak díky dobré přípravě malých a mladých hudebníků, tak díky skvělé akustice kostela a potěšil všechny přítomné. Od posluchačů se dalo zaslechnout vzpomínání, kdy naposled přišli pod klenbu kostela, pro jiné to byla první příležitost...

V průběhu večera pak přicházely skupinky zvědavých návštěvníků. Bohatý sborový program začínal májovou pobožností, jíž se zúčastnili hlavně "domácí", kteří přicházejí na bohoslužby. Naštěstí ani lijavec a bouřka, které se přivalily později, nepřerušily možnost zúčastnit se vyprávění o zahraničních zkušenostech dvou členek našeho sboru. Dr. Hyťhová mluvila o nedávné návštěvě a podobě současného Izraele, Mgr. Havlová o loňské výpravě do Taizé ve Francii a zážitcích ze zdejší ekumenické komunity. Obojí nám přiblížilo promítání fotografií a hudba z těchto prostředí. Také výzdoba sboru se zaměřila na atmosféru Taizé (mimochodem právě koncem tohoto roku bude Praha místem další Pouti důvěry na zemi, které komunita Taizé koná v různých velkých městech Evropy).

Nechybělo ani pohoštění – např. čajem z izraelské byliny, vínem a různými pochutinami. Noc poskytla chvíle k popovídání a svědectví. Končila rozebráním "světelné cesty", kterou vždy, když se u nás v modlitebně konají noční akce (vigilie vánoční i velkonoční), stavíme z lampiček se svíčkami od vrat ke vstupu do kostela.

Noc kostelů jsme si u nás oblíbili. Poskytuje možnost prožít setkání v církvi jinak, než je obvyklé, což prospívá i těm, kdo se pravidelně účastní bohoslužebného života. A některé dokonce přivedla do našeho obecenství. Ta letošní nám dopřála vstoupit zase do liturgického prostoru kostela, kde se věřící různých národů a vyznání modlili od roku 1903, tedy od doby, kdy byl postaven jako nejmladší ve skupině proslulých broumovských kostelů.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)