Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Noci otvírají poklady
banner

Noci otvírají poklady

Jana Wienerová, husitská farářka

Středa, 23. května 2012

Noci otvírají poklady

Byly časy, kdy k pokladům bylo třeba najít rozkvetlé zlaté kapradí. Nebo sebrat mimořádnou odvahu a překonat mimořádné překážky kouzelného času. Či  rozbít nějaké zakletí... Že to patří k pohádkám?

Zvednout se večer od televize, počítače nebo jiného domácího lákadla, to je pro některé lidi taky pohádkový výkon. Jiným ale stačí zlatý klíček zvídavosti a rádi vyjdou na neobvyklou výpravu za poklady. A tak dnes slýcháme o Nocích – muzeí, knihoven i kostelů...
Ta „kostelní" noc, kdy zas budete mít možnost projít místa (pro někoho neobvyklá) bez pocitu nepatřičnosti, se otvírá letos 1. června. Oproti loňské nabídce, kdy jste mohli využít možnosti podívat se do „evangelické chaloupky" sboru na Kladské, je ta letošní nabídka trochu užší. Což neznamená, že byste evangelický sbor nemohli navštívit kdykoli jindy při obvyklých shromážděních. Baptistickou modlitebnu mohla širší veřejnost zhlédnout při ekumenickém modlitebním večeru v lednu. Bývalá družina velkoveské školičky skýtá nyní své prostory pro setkávání baptistických věřících (a jistě jsou vítáni i ostatní).
Broumov vám letos otevře možnost vstoupit do klášterního kostela sv. Vojtěcha – od 20 hodin zde bude koncert Stěnavanu, a pak i do ostatních římskokatolických kostelů: děkanského na Kostelním náměstí naproti gymnáziu - sv. Petra a Pavla, do sv. Václava V kopečku, právě tak jako do dřevěného skvostu U naší milé Paní na hřbitově a někdejšího špitálního kostela Svatého ducha. Ty budou otevřeny k prohlídce mezi 21. a 22. hodinou.
Tím ovšem nejsou vyčerpány všechny možnosti. Právě tak jste zváni do modlitebny Husova sboru (kostel Vzkříšení) v Husově ulici ve Velké Vsi, kde se scházejí věřící Církve čs. husitské. Zde bude otevřeno již od 18 hodin, od 18.30 hodin proběhne půlhodinová májová pobožnost, pak bude příležitost k prohlídce a rozhovorům a mezi 22. a 23. hodinou zde bude možnost noční meditace (cesta parkem bude osvětlena).
Koho láká vypravit se naopak mimo Broumov, může si další příležitosti snadno najít zde.

Kdo se tedy ostýchá přijít a ztišit se s ostatními v neděli, má tuto první červnovou noc příležitost projevit svou zvědavost, a přece jen vstoupit tam, kam naši předkové přicházeli samozřejmě a kde pěstovali poklad své víry.
Přijďte, vstupte.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)