Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Oktáva úspěšně odmaturovala. Závěrečné slovo třídního učitele
banner

Oktáva úspěšně odmaturovala. Závěrečné slovo třídního učitele

Milan Kulhánek

Sobota, 21. května 2016

Oktáva úspěšně odmaturovala. Závěrečné slovo třídního učitele

Vážený pane předsedo, pane řediteli, kolegové, milí studenti, dnes již absolventi broumovského gymnázia. Dovolte, abych se s vámi rozloučil jako váš třídní učitel.

Tento týden jste zdolali horu jménem maturita. V cestě vám budou stát další hory, mnohem vyšší. Cesta k nim bude obtížnější, ke zdolání budete potřebovat více sil a více vůle. Jak říká můj oblíbený autor Antoine de Saint-Exupéry: "Kdo doopravdy jde, ten si rozdírá kotníky o kamení, ten zápolí s trním a zkrvavuje si nehty na klouzající suti. Ani jednoho stupně není při stoupání ušetřen a jeden po druhém musí překonat."

Dovolte, dříve než se rozloučím s vámi, poděkovat vedení školy za profesionální přípravu celé maturitní zkoušky. Chtěl bych také poděkovat panu předsedovi, panu místopředsedovi a všem učitelům za korektní vedení maturitní zkoušky. Také bych chtěl samozřejmě poděkovat vašemu prvnímu třídnímu, mému milému kolegovi Jirkovi Mohelníkovi, za to, že vás první čtyři roky vypiplal a připravil pro mě jako dalšího třídního. Převzal jsem již stabilní a kvalitní třídu. Jiří, děkuji.

Na závěr bych vám chtěl předat malý dárek. Koupil jsem každému malé prase. Proč zrovna prase, tedy zvíře, které třeba některá náboženství považují za nečisté? Prase proto, protože prase je podle čínského kalendáře a podle mytologie zvíře, které je nesmírně hodné, galantní a ochotné druhým pomoci. Současně mu lze svěřit do rukou život a nikdy nezradí přítele. Nedokáže pochopit přetvářku, je velice inteligentní a chce vše vědět a znát. Je dobrým pracantem, daří se mu v zaměstnání, je profesně úspěšné, pokud si dá nějaký cíl, tak za ním tvrdě jde, ale zůstává při tom hrdé a má pevnou morálku. Současně je symbolem štěstí, klidu, pohody a blahobytu. To není do života málo, nemyslíte?

Všem vám, mým studentům, dnes již absolventům broumovského gymnázia, přeji splnění všech, i těch úplně nejtajnějších přání. Dovolím si zakončit citátem dalšího mého oblíbeného autora Franze Kafky. "Život je neobratně sestavená hostina, při níž se netrpělivě čeká na předkrm, zatímco v tichosti přešla hlavní pečeně." Tak ať vám ta pečeně neuteče.

Bylo mi ctí učit vaši třídu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)