Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Panta Rhei a hudební festival nejen pro Broumovsko
banner

Panta Rhei a hudební festival nejen pro Broumovsko

Jindřich Horkel

Pátek, 7. září 2018

Panta Rhei a hudební festival nejen pro Broumovsko

V pátek 31. srpna a v sobotu 1. září proběhly v našem regionu dvě významné události, které přesahují jeho rámec až do zahraničí. Benefiční večer Panta Rhei na Klučance, který připravili mladí lidé kolem Polického symfonického orchestru v čele se svojí "mámou", mladičkou Petrou Soukupovou, a závěrečný koncert festivalu Za poklady Broumovska v broumovském klášteře.

Už 13. ročník "Pokladů", jak festival někteří nazývají, proběhl, a připravuje se čtrnáctý. Také díky obdivuhodným lidem, v tomto případě vedoucímu pořádající Agentury pro rozvoj Broumovska Janu Školníkovi a dramaturgyni, v letošním ročníku i ředitelce festivalu, Tereze Kramplové – Doubravové.

Říká se, že bychom měli žít tak, abychom až jednou odtud odejdeme, nechali tento svět lepší, než když jsme přišli. Pokud jde o naplnění tohoto úkolu, jsou výše jmenovaní daleko "za vodou". Každý ročník festivalu navštívilo přes tři tisíce posluchařů. Ti odcházeli z koncertů nadšeni, rozzářeni a povzneseni nádhernou hudbou. Díky jejich štědrosti se mohou opravovat chátrající skvosty, kostely tzv. Broumovské skupiny kostelů, které kdysi chtěli necitliví lidé zbourat.

Na Klučanku přišlo v pátek téměř šest tisíc lidí a pro Nadační fond Hospital Broumov přispěli částkou skoro půl milionu korun. Je obdivuhodné, když někdo shání peníze, oslovuje sponzory a podstupuje martyrium lesem organizačních a jiných překážek, aby pomohl druhým. Nemocným na oddělení lůžek následné péče v Broumově nebo k opravě chátrajících kostelů, jež činí naše prostředí lepším, inspirujícím.

Říká se, že žijeme na konci světa. Nežijeme, když jsou mezi námi lidé, co nás všechny přibližují těm nejvyšším ideálům lidství – pomáhat druhým bez ohledu, co jim to přinese. A díky nim k nám další přicházejí. Pro nás ostatní zbývá otázka: "Co dělám já nebo jak jsem přispěl, aby byl tento svět lepší?"

Je radostné, že Petra Soukupová, Tereza Kramplová i Jan Školník mají v městečkách i menších obcích našeho regionu řadu stoupenců. Jen se podívejme, co všechno připravili pro ostatní během letošního léta. A my, kteří na to nemáme nebo přispíváme k "lepšímu světu" jinak, je můžeme podpořit aspoň svojí účastí.

Díky všem, kdo nám podnětné a krásné zážitky připravují. Kultivují prostředí a duše lidí.

Foto: 1 - 10 Martin Kábrt a Michal Bareš, 11 - 20 archiv Za poklady Broumovska

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)