Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Pohádková turistická hra aneb The Show Must Go On
banner

Pohádková turistická hra aneb The Show Must Go On

Eva Kroupová - Kudrnatě žensky

Pondělí, 23. března 2020

Pohádková turistická hra aneb The Show Must Go On

A je to tady. Po roce a půl "rozlučková kudrna" (alespoň pro letošek). Pokud jsem vás občas rozesmála nebo vám zpříjemnila chvilku, pak je to skvělé. Snědla jsem sice nad články Kudrnatě žensky tuny čokolády a oliv, ale cíl byl splněn.

"Je ta knížka dobrá?" "Mně se celkem líbí..." "A vy jste to četla?" "No jo, já jsem to napsala." "Šmarjá, pardon!"

Tak to byl fajnový zásek od paní K., když mě viděla s Pohádkami z broumovského dolíku pod paží. Kniha by určitě mohla být lepší, ale psala jsem ji v určitém čase, žensky něžně (když jsem čekala druhého syna), a tomu času odpovídá.

Než jsem se stačila omrknout, dostala se k 1 400 čtenářům. A já si dovolila koupit stylové pero. Prvně v životě. Bílé, Regal since 1979, v tvrdém futrálu. Manželovi to vykouzlilo úsměv na tváři. "Budeš knihu podepisovat pod uměleckým pseudonymem – třeba Blažena Němcová?"

Trochu jedovatá poznámka o "velikosti" mé spisovatelské kariéry a vlastní důležitosti mě pobavila, ale zdálo se mi prostě nestydaté taková knižní batolata týrat reklamními propiskami. Přece kdyby chtěl někdo z přátel knihu podepsat, slušelo by se...

Nakonec vás bylo mnoho. Překvapilo mě to velmi a mile. S výtvarnicí Jitkou Matěnovou jsme vpisovaly věnování do knih na chodníku, v knihovně, u pultu mezi plátky šunky a tlačenky... Děkujeme vám všem, byl to pro nás pokaždé osobní mazlivý zážitek (i bez uměleckého pseudonymu).

A v těchto dnech je nám všem oprávněně úzko a těsno. V krizové době výrazně posílila role rodiny a domova. Obracíme se ke svým blízkým, více času věnujeme dětem a společným chvílím. Šijeme, vaříme, kutíme, snažíme se najít štěstí v malých "prostých" věcech, dobrých večeřích, procházkách po lese, posezeních na zahradní houpačce... Uvědomujeme si, že máme bonus uzavřené, ochranné kotliny, obklopeni přírodou, tak trochu stranou. Využijme ho, čerpejme z něj.

Ráda bych proto brzy rozběhla turistickou hru pro rodiny s dětmi na základě pohádkových motivů knihy. Napříč dolíkem, kolem rybníků, skalek, lesů, křížů, zkrátka toho, co je nám blízko vzdáleností i srdcem. Hravě, vesele, zdravě, pohodově, regionálně, pěšky... Dopisuji k tomu CD pro děti Písničky z broumovského dolíku. Těším se, že se s pardubickým koncertním sborem Bonifantes vrhneme na přípravu nahrávky i dětského představení. Jitka už kreslí kulisy i barevné ilustrace do zpěvníku, který, když vše klapne, pošleme s písničkovým CD do světa na podzim.

A k vašim dotazům ohledně knihy pro dospělé, uvidíme... Olivy a čokoládu mám při ruce. Tak držte KUDRNY a opatrujte se!

Foto Jan Mudra

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)