Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Polický Senior klub Ostaš uspořádal besedu s mladými zakladateli symfonického orchestru Police Symphony Orchestra
banner

Polický Senior klub Ostaš uspořádal besedu s mladými zakladateli symfonického orchestru Police Symphony Orchestra

Jindřich Horkel

Pátek, 25. dubna 2014

Polický Senior klub Ostaš uspořádal besedu s mladými zakladateli symfonického orchestru Police Symphony Orchestra

Senior klub Ostaš v Polici nad Metují uspořádal besedu s mladými zakladateli symfonického orchestru Police Symphony Orchestra. Dva starší sourozenci Soukupovi před pěti lety, když bylo Petře 14 a Kubovi 16, založili symfonický orchestr, který má dnes 55 členů a za sebou řadu úspěchů. Nejmladší Karolíně bylo tehdy 10 let, v orchestru hrála a dodnes hraje na violoncello. Dnes s doprovodem orchestru i zpívá. Petra hraje na housle a Kuba na bicí.

Kuba je zaměstnán ve firmě svého otce, na Broumovsku známém Železářství Soukup, Petra letos maturuje a na podzim odchází na brněnskou JAMU studovat hudební management, a nejmladší Karolína studuje na broumovském gymnáziu v sekundě.

Svým vyprávěním, ve středu 16. dubna v sále Pellyhu domů v Polici nad Metují, přítomné seniory, kteří orchestr znají z jeho vystoupení v Polici, všichni tři sourozenci uchvátili - nejmladší Karolína pak i zpěvem písně z repertoáru anglické zpěvačky Adele a naší Marty Kubišové. Ač sklízejí se svým orchestrem úspěchy, mají za sebou zahraniční produkce, koncerty v Praze, vystupovali skromně, z jejich slov byla znát pokora a odpovědnost. Několikrát zdůrazňovali, že sami, bez těch 55 muzikantů z okolních městeček a vesnic kolem Police, by nedokázali nic, a že je to především zásluha muzikantů, že je orchestr úspěšný.

Vzpomínali na nelehké začátky, kdy se scházeli, jak kdo přišel, a trvalo skoro rok, než, jak řekl Kuba, "bylo znát, co hrají". Jejich "dětská" (jistě prominou) umíněnost, vytrvalost a píle přinesla ovoce. V besedě připomněli vstřícnost starostky Idy Jenkové a zastupitelstva Police nad Metují, laskavost polického rodáka Václava Hybše, který jim zpřístupnil svůj hudební archiv, čas a znalosti bývalého dirigenta TOČR V. Popelky, který jim od počátku připravuje hudební aranžmá přesně pro jejich orchestr, zázemí, jež mají na Základní umělecké škole v Polici nad Metují a řadu dalších, kteří jim pomáhali a mnozí s nimi stále spolupracují.

Několikrát připomněli zásluhu svých rodičů, kteří je podporovali a stále podporují. Slovo "obdivuhodné" jako hodnocení příběhu PSO se mohlo zdát v průběhu besedy přítomným slabé. Za skromné a milé povídání, při kterém všichni v sále omládli, i za drobné ukázky z koncertů a obdivuhodný živý pěvecký výkon mladičké Karolíny, se poličtí senioři odměnili sourozencům Soukupovým vděčným potleskem.

Ne všichni a ne vždy mají o dnešní mládeži dobré mínění. Petra, Kuba a Karolína Soukupovi v průběhu hodinové besedy přítomné seniory přesvědčili, že jsou mezi mladými lidé, kteří svým zájmem, schopnostmi, ochotou vynaložit úsilí a jít cílevědomě za svým snem, kterým Polický symfonický orchestr zpočátku bezpochyby byl, předčí mnohé dospělé a dokáží naplno využít možnosti, které dnes mají.

Tuto sobotu, 26. dubna v 18 hodin pořádá PSO v Kolárově divadle v Polici nad Metují absolventský Jarní koncert PSO & absolventů. V květnu hrají v polské katedrále ve Svídnici a další zajímavé vystoupení v našem kraji bude 21. srpna tohoto roku pod širým nebem na Hvězdě, u stejnojmenné kapličky na hřebeni Broumovských stěn. Samotný nápad realizovat symfonický koncert, i když nejenom s klasickým repertoárem, pod širým nebem, v lesích mezi skalami, svědčí o invenci, odvaze a sebedůvěře celého orchestru, který celých pět let diriguje hlavně Miroslav Srna.

Článek k tématu: Čas strávený s Vámi se na nás podepsal tak, že jsme zkrásněli

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)