Pozdrav z teplické hotelovky: Nepečený nugátový dortíček
Dnes si vyrobíme skvělou dobrůtku k odpolední kávě. Její příprava je jednoduchá a výsledek stojí rozhodně za to. Na korpus budeme potřebovat 125 g rozpuštěného másla a 200 g čokoládových celozrnných sušenek (ale mohou být i obyčejné). Máslo vmíchejte do rozdrobených sušenek. Poté směs vtlačte do formy tak, aby dobře pokryla dno a stěny kulaté dortové formy. Tu pak dejte vychladit do lednice, aby korpus ztuhl.
A nyní se dáme do náplně. Na tu si připravíme smetanu ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, pár kapek vanilkového extraktu, 200 g rozpuštěné tmavé čokolády a kakao na posypání.
Smetanu nalijte do mísy, přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt. Vyšlehejte do jemné pěny. Potom postupně všlehávejte rozpuštěnou čokoládu. Vzniklou hmotu vylijte do korpusu a rozhrňte do rovnoměrné vrstvy. Nechte přes noc chladit v lednici. Před podáváním koláč posypte kakaem a ozdobte šlehačkou.
Zdroj: Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují, www.sshssteplicenm.cz , ilustrační foto - žáci školy