Pozdrav z teplické hotelovky: Špíz ve vinném kabátku
Máte rádi originální a neotřelé pokrmy? Zkoušíte v kuchyni stále nějaké nové experimenty? Tak právě pro vás bych něco měla. Jídlo se hodí pro jakoukoli příležitost, včetně té sváteční. Nabízím dobrůtku ve vinném kabátku. Tak pojďme na to!
Vepřová játra a vepřové maso si nakrájíme na menší kousky, sýr eidam na čtverečky a každý takovýto čtvereček zabalíme do plátku anglické slaniny. Poté si nakrájíme pórek nebo cibuli na kolečka. Na předem připravené špejle nebo jehly postupně střídavě napichujeme kousky jater, masa, cibule nebo pórku. Nezapomeneme ani na eidam ve slanině. Špíz mírně osolíme a opepříme.
Teď přichází na řadu slavný "kabátek". Jedná se o těstíčko, které si připravíme z vajíčka a bílého vína. Směs trochu opepříme, přidáme vegetu nebo grilovací koření, sekanou zelenou petrželku a nakonec tolik hladké mouky, aby bylo těstíčko husté tak akorát. Když máme hotovo, špízy namáčíme ve vzniklé hmotě a na mírném ohni smažíme dozlatova, čímž získáme křupavý "kabátek".
Usmažené špízy podáváme s různými přílohami. Hodí se nám k tomu jak bramborová kaše, tak třeba hranolky nebo americké brambory. Kdo by si však chtěl jídlo trochu "odlehčit", doporučuji podávat jen se zeleninou nebo různými zeleninovými saláty. Dobrou chuť a hodně štěstí v kuchyni.
Zdroj Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují, www.sshssteplicenm.cz, ilustrační foto - práce žáků školy.