Pozdrav z teplické hotelovky: Výborný velikonoční mazanec
Mazanec se odedávna pekl na Bílou sobotu a podával se o Velikonoční neděli. A to proto, že v neděli chodili naši předkové do kostela a nechali si mazanec posvětit. Zajímavostí je, že tehdy se do mazance ještě nepřidával cukr. Byl totiž pro mnoho rodin příliš drahý. Místo něj se používala sladká smetana, kterou měli lidé doma běžně. Stejně jako nyní se do mazance dávaly kvasnice, vajíčka a bílá mouka. V bohatších rodinách pak i rozinky a mandle. A my si takový mazanec připravíme. Jdeme na to.
Budeme potřebovat 1 vanilkový cukr, 400 ml vlažného mléka, 2 lžíce rumu, 4 žloutky, 1kg polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 200 g másla, citronovou kůru, 60 g droždí, sůl, rozinky, mandlové plátky a jedno vajíčko na potření.
Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout. Mouku, cukr, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple asi 45 minut kynout.
Těsto poté rozdělíme na dva díly. Vytvarujeme bochánky, které vložíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Oba mazance potřeme rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a rychle s nimi do předehřáté trouby. Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.
Zdroj Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují, www.sshssteplicenm.cz , ilustrační foto - žáci školy