Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Před dvaceti lety zemřela Olga Havlová
banner

Před dvaceti lety zemřela Olga Havlová

Stanislav Pitaš

Neděle, 17. ledna 2016

Před dvaceti lety zemřela Olga Havlová

Chtěl bych tímto krátkým textem připomenout, že 27. ledna tomu bude 20 let, co nás opustila SKUTEČNÁ PRVNÍ DÁMA OLGA HAVLOVÁ. Olga byla nekompromisní, přímočará a krásná ženská. A také zapřísáhlá odpůrkyně komunismu.

Měla "čuch" na různé vyžírky, které se kolem jejího manžela Václava motaly vždy. Ať byl disident, nebo prezident. A Václav toto věděl a do jisté míru mu to vyhovovalo. Olga byla jeho ochránkyně a také první cenzor všech jeho literárních děl.

S Olgou odešla noblesa a pospolitost přátel. Olga byla skvělou organizátorkou různých akcí na Hrádečku, byla vůdčí osobností seskupení Hrobky. Časem se mezi námi vybudoval, dovolím si říct, nadstandardní přátelský vztah, který vyvrcholil Olžiným svědectvím na mé svatbě v roce 1987 v Broumově.

Na této svatbě je několik paradoxů či zvláštností. Například to, že film z této svatby jsem našel v trezoru StB v Náchodě, když jsem tam v roce 1990 dělal prověrky příslušníků. Další šílené zjištění pro mne bylo, že mezi svatebčany byli minimálně čtyři agenti StB. Například druhý svědek (kterého si pozvala má bývalá žena) Vladislav Hruška (krycí jméno Rozkoš), otec herečky Evy Hruškové. Po listopadu 1989 se zjistilo, že tento člověk byl jeden z nejaktivnějších "práskačů" v našem kraji. Takže, když se podíváte na fotografie z mé svatby v Broumově, tak tam vidíte manželku největšího disidenta u nás a nejaktivnějšího agenta v kraji. Jo, to jsou ale paradoxy, řekl by Václav Havel.

Mé vzpomínky v těchto dnech se budou upírat k této skvělé ženě, a nic nebrání vám, kdo jste ji znali, nebo si ji vážili, abyste na ni vzpomněli také.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)