Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Přednáška Radima Kočandrleho představí archaické iónské kosmologie
banner

Přednáška Radima Kočandrleho představí archaické iónské kosmologie

Pavel Frydrych

Úterý, 7. srpna 2018

Přednáška Radima Kočandrleho představí archaické iónské kosmologie

Ve čtvrtek 9. srpna od 19 hodin se v Zeleném domečku v Polici nad Metují uskuteční přednáška filosofa Radima Kočandrleho. Tématem přednášky budou "charakteristické znaky archaické iónské kosmologie". Přednáška představí archaické iónské kosmologie, které ztělesňují nejstarší kosmologické koncepce formulované v rámci antické filosofie.

V prvé řadě se přitom zaměří na jejich meteorologickou povahu. Zároveň ale poukáže k tomu, že pokud nebeská tělesa vznikala jako výpary vlhkosti země a moře, přičemž obíhala pouze nad Zemí, lze soudit, že se pod Zemí nenalézal žádný prostor. Země tak představovala spodní dimenzi celého univerza, které se prostíralo právě pouze mezi povrchem Země a nebem. Přednáška následně upozorní, že prostor kolem celé Země začal být tematizován až s koncepcí kulové Země umístěné uprostřed sférického univerza. K této změně v rámci kosmologie patrně došlo v tzv. italské větvi filosofie, přičemž následně nalezlo vyústění u Platóna a zejména Aristotela. Samotná přednáška přitom bude upoutávkou na připravovanou knihu Mezi nebem a Zemí v nakladatelství Pavel Mervart.

PhDr. Radim Kočandrle Ph.D. je autorem mnoha nejen odborných textů, ale také napsal několik knih pro širokou veřejnost, které se věnují archaické filosofii. V Polici nad Metují přednášel už v roce 2015 v rámci projektu "Všechny cesty vedou z Milétu". Tenkrát se věnoval jednomu z nejzajímavějších filosofů archaického Řecka – Anaximandrovi z Milétu. Tentokrát se záběr přednášky rozšíří o další myslitele a geograficky se budeme přesouvat z území dnešního Řecka, přes Turecko k jižní Itálii (takže neopustíme území tzv. Velkého Řecka).

Radim Kočandrle vystudoval Filosofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a zabývá se ranými presokratiky. Přednáší na katedře filosofie Filosofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Publikoval tyto knihy:
Fysis iónských myslitelů. Rozprava nad peripatetickou dezinterpretací. (nakl. Pavel Mervart, 2008)
Anaximadros z Mílétu (nakl. Pavel Mervart, 2010).
Apeiron Anaximandra z Mílétu (nakl. Epocha; Západočeská univerzita v Plzni, 2011).
Anaximenés z Mílétu (nakl. Pavel Mervart, 2014).
Aperion. Anaximander on Generation and Destruction (společně s Dirkem L. Coupriem, nakl. Springer, 2017).
Dále je autorem kapitoly v knize Evoluce před Darwinem (nakl. Pavel Mervart; 2012, Vojtěch Hladký, Zdeněk Kratochvíl).

Přednášku v rámci Nové Terasy 2018 pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police nad Metují a ve spolupráci s Muzeem papírových modelů.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)