Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Předznamenává opravený pomník v Otovicích nový osud sakrálních plastik na Broumovsku?
banner

Předznamenává opravený pomník v Otovicích nový osud sakrálních plastik na Broumovsku?

Jindřich Horkel

Úterý, 13. listopadu 2012

Předznamenává opravený pomník v Otovicích nový osud sakrálních plastik na Broumovsku?

Již více než měsíc uplynul od slavnostního otevření opraveného pomníku 14 svatých pomocníků v Otovicích. Citujme z tehdejší pozvánky:

„28.9. 2012 v 17 hodin zveme všechny naše občany na „ŽEHNÁNÍ" nově opravenému "Sloupu s reliéfem 14 svatých pomocníků". Poté od 18 h zahraje na sále OÚ v Otovicích dechová kapela Broumovanka.“ Slavnostní odhalení se všemi náležitostmi. Třeba ještě dodat, že zorganizoval Obecní úřad.

Pomník se tyčí kousek od železniční tratě v celé své monumentální kráse a skutečně stojí za návštěvu Otovic. Kamenice Pavla Szabová z Dobrošova, která jej rok rekonstruovala, odvedla poctivou práci. Otovičtí mohou být na svoji rodačku pyšní.

Různých křížků, pomníčků a památníků je po obou stranách Broumovských stěn od Šonova a Machova až po Meziměstí neuvěřitelných 387. Sečetli je na přelomu 1. desetiletí tohoto století mladí lidé pod vedením Mojmíra Poláčka, spojeni pod hlavičkou občanského sdružení Collegium pro arte antiqua. Vše je většinou důkladně zdokumentováno a k dispozici na stránkách Collegia na internetu. Neuvěřitelná práce. A také doklad, jak za dalších 10 let dále chátrají.

V posledním „Občasníku Křinic“ se můžeme dočíst, že „zastupitelé obce vzali na vědomí informaci starostky Libuše Rosové o zpracování podkladů pro žádost o navrácení a vydání historického majetku obce“. Vypadá to, že se bude opět opravovat. Držme palce, aby se jako otovickým dařilo i dalším obcím získat prostředky. Nebo začnou šetřit a pomáhat občané?

Na tabulce u opraveného pomníku v Otovicích totiž čteme: „Sousoší se sloupem Čtrnácti svatých pomocníků zhotovil r. 1886 broumovský sochař Johann Watzek na objednávku Genovefy, vdovy po otovickém sedláku Franzi Treutlerovi. Obnoveno r. 1912.“

Na další tabulce je pak uvedeno: „TENTO PROJEKT ... JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ Z EVROPSKÉHO ZEMĚDĚLSKÉHO FONDU PRO ROZVOJ VENKOVA...“

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)