Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Putovní výstava historických zobrazení našeho kraje ze sbírky Petra Bergmanna
banner

Putovní výstava historických zobrazení našeho kraje ze sbírky Petra Bergmanna

Jindřich Horkel

Čtvrtek, 13. března 2014

Putovní výstava historických zobrazení našeho kraje ze sbírky Petra Bergmanna

Když obdivujeme krásy našeho kraje, přirozeně se zajímáme, jak vypadal v dobách, kdy jsme tu ještě nebyli. Náš zájem aspoň částečně uspokojí výstava ze sbírky historických grafik, litografií a starých publikací Petra Bergmanna.

Shromáždil unikátní díla starých rytců, z nichž většinu lze vidět jen na Putovní výstavě, kterou autor sbírky připravil s kolegyní Dášou Zbořilovou v rámci projektu Domu dětí a mládeže Ulita Broumov Neznámá místa Broumovska.

Výstavu již navštívily téměř dvě stovky lidí v broumovských obcích, kde dosud proběhla. Očekávají ji ještě v následujících víkendech v Heřmánkovicích a Otovicících. Vedle umělecké úrovně a historické ceny vystavovaných prací obdivují návštěvníci úsilí a schopnosti Petra Bergmanna při shromažďování této ojedinělé sbírky, i dovednost a cit, s jakým s Dášou Zbořilovou výstavu připravili.

Každý z více než 60 exponátů je doplněn srozumitelným a výstižným popisem a celá výstava je uspořádána tak, že lahodí oku a přináší návštěvníkům poučení o historii a krásách našeho kraje. Na výstavě si lze prohlédnout i Bergmannovu publikaci Broumovsko na historických zobrazeních, kterou vydal na sklonku loňského roku.

Putovní výstava originálních litografických a grafických zobrazení motivů našeho kraje ze sbírek Petra Bergmana ještě proběhne v uvedených obcích podle stejného scénáře jako dosud. Vždy v pátek navečer besedou, kde se účastníci dovědí od autora sbírky zajímavosti, o kterých možná ještě neslyšeli a volnou prohlídkou za účasti obou autorů výstavy v sobotu odpoledne. Návštěvníka zaujme úroveň grafik a jejich prezentace i neobvyklé pohledy do naší nádherné krajiny od Broumovských stěn, přes Adršpach a Teplicko, Ostaš i Policko v dobách minulých.

Kdo Putovní výstavu dosud neviděl ve svém bydlišti, může využít ještě další příležitosti v Heřmánkovicích nebo v Otovicích, případně ve Stárkově, nebo může v letních měsících navštívit připravovanou soubornou výstavu v broumovském muzeu. Celý projekt Neznámá místa Broumovska zaštítila a podpořila Agentura pro rozvoj Broumovska v rámci programu Máme rádi Broumovsko. Na výstavy naváže projekt výtvarnou výzvou, ze které bude také uspořádána výstava. Máme se ještě na co těšit.

Foto Josef Štěpán na výstavě v Martínkovicích.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)