Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Rekonstrukce ozvučení divadla v Polici nad Metují
banner

Rekonstrukce ozvučení divadla v Polici nad Metují

Jindřich Horkel

Pátek, 10. února 2017

Rekonstrukce ozvučení divadla v Polici nad Metují

Filmovým digitálním projektorem vybavil Městský úřad v Polici nad Metují promítací kabinu Kolárova divadla už v loňském roce. Problémem do nedávna zůstala kvalita zvuku.

Jak mi vysvětlil správce divadla Kamil Hušek, nosiče, které dnes půjčovny zapůjčují nebo signál, který v den a hodinu vysílání distribuují, obsahuje dokonale zpracovaný zvuk, který předpokládá jisté technické vybavení. Jako v domácím kině, v podstatě pět správně rozmístěných reproduktorů, v tomto případě kvalitních reproduktorových souprav. To dosud v divadle nebylo, a proto si diváci stěžovali, že někdy špatně slyší nebo nerozumí, co se na plátně povídá.

A tak zastupitelstvo města rozhodlo zvukové zařízení divadla zrekonstruovat a umožnit občanům Police i dalším návštěvníkům špičkový dojem z produkce ať už filmové, divadelní nebo z koncertů, které se zde pořádají. Protože však všechno je otázka peněz, podařilo se jim sehnat peníze na technické vybavení – řídící pult, reproduktorové soustavy a kabeláž, avšak realizaci museli zajistit svým důvtipem a šikovností zaměstnanci divadla, Kamil Hušek a Miloš Řehák. Pro finální nastavení, které je vysoce odbornou prací a vyžaduje vedle zkušeností i speciální technické vybavení, využili schopností svých kolegů, Michala Kopse a Libora Fidlera z Jiráskova divadla v Hromově. Ti po instalaci celý systém oživili, nastavili, proměřili a zajistili v celém sále každému návštěvníkovi dokonalý poslech.

Že se jim to podařilo, bylo slyšet již na generálce, divadelním představení pro děti, a pak následující den, 7. února, při divadelním představení pražských herců La Stupendo aneb tenor na roztrhání, kde se divák cítil "jak v národním..."

Důvodem, že se zde nebudou přenášet koncerty z Metropolitní opery, ani promítat světové premiéry filmů, jsou náklady. Nejenže ceny vstupenek na taková představení předepisuje distributor ve výši odpovídající spíš světovým metropolím, ale byly by potřeba další výdaje na školení, certifikáty a ostatní nezbytnosti, které jsou pro zajištění garantované kvality vyžadovány.

Ovšem i tak budou diváci chodit do kina v Polici na Metují na představení novinek domácí i světové kinematografie a vychutnávat koncerty jako v Rudolfinu a divadelní představení jako na předních scénách. A které filmy, jaké koncerty a co za divadla to budou, závisí už teď pouze na zájmu diváků a ochotě zaplatit, i při dotacích od města a z různých dalších zdrojů, vstupné aspoň na úhradu režijních nákladů.

Fotografie z archivu IC Pellyho domy

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)