Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • S lékařem Rastislavem Maďarem o humanitní misi do Malawi nad fotografiemi Jiřiny Mužíkové
banner

S lékařem Rastislavem Maďarem o humanitní misi do Malawi nad fotografiemi Jiřiny Mužíkové

Marcela Lilingová

Pátek, 24. dubna 2015

S lékařem Rastislavem Maďarem o humanitní misi do Malawi nad fotografiemi Jiřiny Mužíkové

Úterní večer v Nemocnici Broumov byl tak trochu výjimečný. Nemocniční jídelna se proměnila v přednáškový sál, ve kterém nechybělo promítací plátno, ozvučení a malé pohoštění pro posluchače i přednášející hosty. Těmi byli redaktorka Českého rozhlasu Jiřina Mužíková a Doc. MUDr. Rastislav Maďar Ph.D., oba účastníci loňské humanitární mise do africké Malawi. Doktor Maďar misi vedl a byl jejím hlavním lékařem, Jiřina Mužíková pořizovala fotodokumentaci a psala deník od prvních příprav až po den návratu.

Úvodním slovem toto setkání zahájila MUDr. Alica Veselá, organizaci večera stejně jako přípravu občerstvení zajistila společnost EDUMED.

Lékaři z International Humanity jsou zvyklí léčit a zachraňovat životy v polních podmínkách a nejinak tomu bylo i tentokrát. Pracovali v odlehlých vesnicích, kde nepůsobí žádná jiná humanitární organizace, v oblastech nedotčených turismem. Mnohdy jsou prvními bělochy, se kterými se obyvatelé setkávají. Pohybují se ve středověku medicíny a jejich snahou je posouvat zemi blíže současnosti tak, aby si obyvatelé sami změnili své životy, ne jen konzumovali pomoc. To bylo, co mě z vyprávění zaujalo nejvíc.
Prohlédnout si fotografie Jiřiny Mužíkové, poslechnout si vyprávění o tom, jaké to bylo, co se podařilo a jak je možné této malé zemi dále pomoci v jejím rozvoji přišlo bezmála šedesát posluchačů.

Setkání trvalo téměř dvě hodiny, hosté byli odměněni potleskem a poděkováním za milý večer. Získat finanční podporu pro Malawi 2015 nebylo cílem večera. O to kouzelnější bylo zjištění, že částka z prodeje kalendářů s fotografiemi Malawi 2014 a dosáhla téměř 6 600 korun.

Na místě bylo také domluveno, jaké další možné formy pomoci se nabízejí. Základ byl položen i ke společnému projektu se společností VEBA, která byla i jedním z finančních podporovatelů mise. Ale o tom až příště.

Fotografie Jiřiny Mužíkové zůstávají v jídelně broumovské nemocnice. Můžete se na ně jít podívat. A pokud byste měli chuť organizaci International Humanity pomoci, pak kontakty najdete na jejích stránkách, stejně jako mnohem více velmi zajímavých informací z minulých misí i o té, která se bude konat letos.

Foto Jiřina Mužíková

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)