Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Sauna s makakem

Eva Kroupová - Kudrnatě žensky

Pondělí, 16. prosince 2019

Sauna s makakem

Na člověka občas padne plesnivá nálada (obzvlášť v tomhle počasí). Je mu těžko a mizerně. Tak nějak vlhko venku i uvnitř. Nechce se mu nic. Prostě nic. Chvíli se v tom utápí, někdy se i polituje, ale nakonec hledá, jak z toho ven.

Chce to rozptýlení. Relax. Změnu. Očistu duše i těla. Kam ale zajít? Venku je příšerně, mrholí, všude mlha... Jasně! Do SAUNY! Chodí tam teď všichni. Skoro každý známý má nějakou tu top saunovou historku. Od pikantních nemravností až po méně pikantní, ale o to víc akutní mykózy. No, docela návštěvu zvažuju...

"Ty? Do sauny? Neblázni, vždyť jsi tam naposled málem zkolabovala!"

"To jo, ale bylo to před deseti lety," snažím se zmírnit tu neblahou vzpomínku. "A měli tam super jablečný mošt..."

"Zlato, ten si můžeš dát i v kavárně."

"To jo. Ale chápeš, že po té hodině horoucího pekla chutnal prostě mnohem líp!"

"Jít na džus do sauny, pch. To rozhodně dává smysl."

"Že jo?" utvrzuju se dost váhavě.

Saunování je každopádně fenomén. Frčí soukromé domácí boxy i hromadné kluby, přírodní sauny i stylizované komplexy ve stylu alchymistických sklepů, bylinných chýší, starověkých svatyní... Lidé dnes hledají nejen uvolnění, ale i překvapení a show s vůněmi, kostýmy, příběhy a tancem. Že by se i sem "napářila" zážitková politika?

V saunových rituálech se dokonce pořádá mistrovství světa. Zjišťuju, že i Česko má svého mistra – Jiřího Žákovského (r. 2017). Na čtvrthodinový saunový rituál si tehdy přinesl kromě horolezeckého vybavení i stan.

Začínám být z toho uvažování o sauně nějak zpocená, a to jsem ještě nikam nevyrazila. A tak si pro tentokrát sedám k televizi. Přepínám, až mě zaujme National Geographic. Skupina makaků červenolících se zrovna v japonských horách máchá v teplých pramenech. Na hlavě čepice ze sněhových vloček, ale tlapky pěkně pod vodou v teplíčku. Pohoda, inspirace...

Rozpouštím hrnek soli v teplé vodě a strkám nohy pěkně do škopku s horkou lázní. Za okny konečně sněží, červenají se mi líčka. Hu hu hu hu! Paráda.

A vy všichni stoprocentní saunaři mi odpusťte. Věřím, že vaše hobby je skvělý způsob tepelného restartu. A taky věřím, že si občas dlouhým přemýšlením vlastně vytváříme alibi. Obzvlášť když se nám něco nebo někam nechce.

Ale příště půjdu. Fakt! Až do sauny...

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)