Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Senioři v Broumově už mají prázdniny
banner

Senioři v Broumově už mají prázdniny

Jindřich Horkel

Středa, 24. května 2017

Senioři v Broumově už mají prázdniny

Sál Kreslírna v broumovském klášteře, poslední přednáška letního semestru. Profesorka Dana Musilová z Univerzity Hradec Králové rozdala ve čtvrtek 18. května po poslední přednášce letního semestru Univerzity třetího věku (U3V) Osvědčení. Ona totiž, s Janem Školníkem z Agentury pro rozvoj Broumovska, před šesti lety U3V v Broumově založili.

Napadlo mne: "A máme prázdniny." A skutečně mne objal ten krásný pocit z mládí, kdy jsem měl po poslední zkoušce a někdy do konce září byl volný jako pták. Trvalo to pár minut a vystřízlivěl jsem, ale přece jen zavzpomínal. Jsem rád, že mohu podobně jako dnešní studenti vzít něco málo do batohu a vydat se po Evropě. Už nechápu, proč jsem to tenkrát nedokázal. A pokud mí přátelé zvedají obočí, pak by měli říct, co mi v tom dnes může kromě mne samotného zabránit.

Při přednáškách mi letos konečně také došlo, proč nic nevím z českých dějin. Tenkrát nám o nich ve škole (léta padesátá) nikdo nic neřekl. Učebnice byly jen z dějin v Rusku (SSSR) a doma ze strachu před perzekucí se o českých panovnících nebo prezidentu Masarykovi mluvilo jen šeptem nebo vůbec ne. A já si celá léta myslel, že jsem tak blbej a všecko zapomněl...

Faktem je, že jsem měl dost času to dohnat, a vymlouvat se celý život na to, že mi 40 let někdo mařil život, je už dnes také pitomost. Ale jsem rád aspoň za to poznání. A dík přenášejícím z hradecké univerzity. Bylo toho daleko víc, co jsem si díky nim uvědomil.

Semestr jsme zakončili na pěkném vystoupení dětí z Mateřské školy Broumov v sále kláštera. Malí caparti skvěle předvedli svoje hudebně-výtvarné pásmo Lotrando, a jak to bylo dál.

Inspirativní je, že to celé podpořila penězi obecně prospěšná společnost Pro rozvoj Broumovska. A kde na to bere? Během každoročního Dobročinného večera pro Broumovsko, který se koná vždy v předvečer ochutnávky vín Vinum et Cetera. Letos rozdělili 90 tisíc korun.

Pokud vám to přijde samozřejmé, znáte někoho, kdo dokáže dělat radost a zpříjemňovat život starým lidem a mimo dalšího také podporovat tvořivost dětí?

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)