Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Skrze hudbu upevňují lidé na Broumovsku svá přátelství
banner

Skrze hudbu upevňují lidé na Broumovsku svá přátelství

Jindřich Horkel

Úterý, 1. července 2014

Skrze hudbu upevňují lidé na Broumovsku svá přátelství

Vznosným chrámem kostela sv. Vojtěcha v benediktinském klášteře v Broumově zní první tóny hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Letošní 9. ročník zahájily projevy téměř všech, kteří se o festival za ta léta zasloužili. Připomínali základní myšlenku, kterou byl festival už před mnoha lety inspirován. Lásku k famóznímu prostoru broumovské kotliny, živý zájem o její rozvoj a starost o blaho obyvatel. Všude je vidět, že to nejsou jen slova.

Na úvodním koncertu se sešli všichni ti, co festival organizují, a s nimiž se setkáváme letos už po deváté. A stálí návštěvníci, mnozí věrní festivalu od začátku. Je úžasné a pro člověka, který se s obavou dívá na dnešní stav světa povznášející a uklidňující, jak se díky hudbě upevnila mnohá přátelství lidí nejen z okolí Broumova, ale i z Policka, Hronovska, Teplic a Adršpachu, ze sousedního Kladska, odkud již také přijíždějí pravidelní návštěvníci.

A ta muzika. Je neuvěřitelné, jak dramaturgyně festivalu Tereza Kramplová dokáže po léta přivádět na tento "okraj světa" tu nejlepší hudbu a špičkové interprety. Už teď se všichni těší i na závěrečný koncert, kde zahraje Pavel Šporcl.

Zahajovací koncert se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a úžasnou hobojistkou Liběnou Séquardtovou přítomné nadchl. Projevili to potleskem ve stoje a po hobojovém přídavku, který nebyl, jako to bývá, opakováním programu, ale dalším koncertním vystoupením hobojistky s doprovodem orchestru, byli posluchači unešeni.

Před návštěvníky letošního hudebního festivalu Za poklady Broumovska je dalších devět sobot, vyplněných skvělou hudbou v podání výborných interpretů. Všichni se těší. Nejen pro příjemné úsměvy mladých lidí, kteří při vstupu do kouzelných hudebních síní po vesnicích Broumovska návštěvníky vítají, nejen pro neobyčejnou ochotu a obětavost ředitelky festivalu Marcely Lilingové, která si vedle spousty dalších povinností dovede najít čas na každého, kdo se na ni obrátí, nejen pro prostředí koncertů, v jehož vytváření ve svých kostelech se vesnice Broumovska předhánějí.

Na každém koncertě vzniká díky všem zúčastněným atmosféra, která podporuje krásná a upřímná přátelství i náhodná milá setkání lidí. Všechny spojuje nádherná hudba a myšlenka, že tady nežijí na kraji světa, ale na jeho začátku. Vždyť když přijedete do Česka z polského Kladska, první je Broumovsko.

Za sebe i za desítky přátel, které osobně znám, přeji všem, kdo festival připravili, i všem účinkujícím radost z nádhery, kterou tvoří, a úspěch každého koncertu.

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)