Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Šperk ve šperku, krása v kráse
banner

Šperk ve šperku, krása v kráse

Jana Wienerová

Pondělí, 7. října 2013

Šperk ve šperku, krása v kráse

Šperk ve šperku, krása v kráse...tím je myslím charakteristický zážitek ze středečního večera. Plakáty po městě zvaly na večerní koncert Pražského jazzového sexteta v klášterním kostele sv. Vojtěcha, jenž měl být součástí oslav 800 let od příchodu benediktinů na Broumovsko.

Dozajista to bude pěkná událost, říkala jsem si a šla jsem na ni, zejména kvůli Alfrédu Strejčkovi. Tento umělec často doprovází různá pražská jazzová vystoupení, žánr je mu blízký. Nezklamal očekávání, hudbu ovšem doprovodil texty vyzvednutými z pokladů minulosti. V jeho podání jsme vyslechli například úryvek z Proglasu ve staroslověnštině či modlitbu ke sv. Vojtěchu od sv. Bruna z Querfurtu.

V komponovaném pořadu zazněla premiéra hudebního díla, věnovaného duchovním místům i zvláštnostem naší krajiny - např. kapli Panny Marie Sněžné na Hvězdě či dřevěnému kostelíku U naší milé Paní (čili broumovskému Notre Damme), křinické Bráně času, Codexu gigas aj. Ano, jako bychom vstupovali branou času - tu ostatně hudba nejlépe otevírá -  ke kořenům lidského přebývání v této krajině.

Sexteto pod jemným vedením autora suity, vynikajícího kontrabasisty Petra Kořínka (stačilo někdy lehké pokývnutí hlavou či jen pohled), kouzlilo pod výškou bohatě zdobené klenby kostela nádherné tóny, s nimiž dokonale ladily barvy hlasů Marty Marinové a Karla Zochra z Linha Singers. I ten, kdo není zvyklý na jazzová vystoupení v kostele, mohl být jen příjemně překvapen křišťálovou průzračností skladby a hlubokým duchovním zážitkem. Šperk ve šperku... 

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)