Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Spolek Apeiron připravil projekt Všechny cesty vedou z Milétu
banner

Spolek Apeiron připravil projekt Všechny cesty vedou z Milétu

Pavel Frydrych, Apeiron z. s.

Čtvrtek, 26. března 2015

Spolek Apeiron připravil projekt Všechny cesty vedou z Milétu

Cílem projektu je představit filosofii jako svébytný obor lidského myšlení, který ale není prioritně určen pro tříbení intelektu vybrané skupiny intelektuálů. Chceme představit filosofii v celé její šíři a připomenout, že v době jejího vzniku v antickém Řecku v sobě zahrnovala veškeré vědní obory, které dnes známe.

Mnoho antických filosofů stojí za základy věd – astronomie, matematiky, fyziky, lékařství, jazykovědy, kosmologie, geografie apod. Právě připomenutím této mnohovrstevnosti chceme filosofii přiblížit širokému publiku.

28. května roku 585 př. n. l. proběhlo na maloasijském pobřeží tehdejšího Velkého Řecka zatmění Slunce, které údajně předpověděl obchodník z přístavu Milét Thalés. Thalés je mnohými historiky filosofie považován za prvního filosofa (ale také je mnohými řazen mezi mýtických tzv. Sedm mudrců). V roce 2015 uplyne 2.600 let od tohoto zatmění. Úmyslně jsme vybrali toto výročí, které je pravděpodobně jediným přesným datem v celé archaické filosofii starého Řecka. Přístav Milét (Milétos) se potom stal centrem řecké filosofie, odkud se toto vědění šířilo dál po celém území Velkého Řecka.

Projekt ve čtyřech přednáškách představí archaickou filosofii, připomene tehdejší lékařství a poznání Vesmíru. Doprovodný program zahrnuje koncert, výtvarnou výstavu a konání workshopů.

Přednášky jsou nosným prvkem celého projektu. Jejich rozdělením mezi Polici nad Metují a Broumov chceme dosáhnout spolupráce obou největších měst regionu a navázat tak na tradici např. výstavy Via Benedictina. Spojení Broumovska a Policka ve smyslu "Broumovské stěny nás nerozdělují, ale spojují". Pořádáním přednášek v centrech Policka a Broumovska tak projekt Všechny cesty vedou z Milétu osloví co největší a nejširší počet obyvatel i v odkazu na dvě tradiční centra vzdělanosti regionu.

První přednáška se uskuteční v Polici nad Metují 16. 4. 2015. Přednášející bude Petra Zvířecí a bude hovořit o antickém lékařství.
Druhou přednášku přednese Radim Kočandrle v Polici nad Metují o archaické řecké filosofii 7. 5. 2015.
Třetí přednášku v Broumově přednese Zdeněk Kratochvíl 28. 5. 2015 také o archaické řecké filosofii.
Čtvrtou přednáškou bude přednáška Jiřího Grygara v Polici nad Metují 15. 6. 2015 o vývoji poznání vesmíru od nejstarších civilizací po využití dalekohledu v astronomii.

Koncert kapely Martina Trchová & trio proběhne 16. 5. v Pellyho parku v Polici nad Metují. V prostorách Muzea papírových modelů se uskuteční výstava výtvarných prací studentů Střední školy propagační tvorby a polygrafie Velké Poříčí. Zároveň Muzeum papírových modelů uspořádá dva workshopy – 26. 4. a 21. 6..

Hlavními sponzory projektu jsou MycoMedica a VEBA a. s. Projekt podporují: město Police nad Metují a obec Suchý Důl. Dalšími sponzory a partnery jsou: Hauk s. r. o., Viridum s. r. o., Bazény Machov s. r. o., ZUŠ Police nad Metují, SDH Suchý Důl, Flora Care, Martin Cibulka – Kapitol a. s., SDH Velká Ledhuj a SPŠPTP Velké Poříčí.

Zdroj www.spolekapeiron.cz , www.facebook.com/apeironzs

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)