Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Stáž studentky teplické střední školy hotelnictví a společného stravování v Itálii
banner

Stáž studentky teplické střední školy hotelnictví a společného stravování v Itálii

Dominika Fousková

Sobota, 10. listopadu 2012

Stáž studentky teplické střední školy hotelnictví a společného stravování v Itálii

Už od mala jsem toužila po strávení dlouhého času v zahraničí. Dovolené na pár dní či týdnů ale zdaleka neuspokojovaly mé touhy, až jsem se konečně dočkala a jednoho dne jsem ve škole dostala nabídku na stáž do Itálie. Ani jsem se dlouho nerozmýšlela a nabídku na tříměsíční pracovní stáž přijala.

Odjela jsem do Itálie na palmovou riviéru do městečka Grottammare. Jeho součástí je San Benedetto, oblast, ve které sídlil náš hotel Eurotel. Eurotel je čtyřhvězdičkový hotel u moře, je to turistická oblast, takže všude kolem fungovala spousta restaurací, zábavních podniků a barů. Se spolužačkou Kristýnou jsme pracovaly jako servírky v hotelové restauraci, pod vedením italské vedoucí Patrizie, která byla jedna z nejlepších vedoucích, které jsem poznala.

Moje směna obnášela ráno připravit snídaně, poté jsem měla volno, servis oběda a znovu volno a nakonec servis večeří. Roznášela jsem jídlo, sbírala talíře, připravovala jídelní sál, ráno jsem připravovala snídaňový bufet, na oběd jsem roznášela objednané menu, vodu, víno, pečivo a ovoce.

Co se týče jazyků, tak s hosty jsem mluvila hlavně italsky a anglicky. Se zaměstnanci hotelu jsem mluvila převážně italsky, anglicky, německy a česky. První měsíc jsme se obecně rozkoukávali a snažili se zaběhnout se do práce co nejrychleji a hlavně začít mluvit italsky. Řeč je to v podstatě docela lehká, takže už jsme později neměli žádný větší problém se dorozumět. Mezi personálem jsem si našla i několik dobrých kamarádů, kteří mi pomáhali naučit se italsky. Samozřejmě nejlepší den byl den volna. Ten jsem většinou trávila opalováním se na pláži a užíváním si krásného čistého moře, protože počasí zde bylo víc jak nádherné. Tři měsíce mi utekly jako voda a já mám v plánu se tam určitě vrátit.

A jestli mi to něco přineslo? Samozřejmě! Hlavně jsem se zlepšila v jazycích. Naučila jsem se spoustu nových věcí. Naučila jsem se nový způsob servisu jídel a znám nový systém menu. Především jsem se osamostatnila a umím lépe zacházet s časem. Poznala jsem italskou kulturu a zvyky.

(Pozn. redakce - Dominika Fousková je studentka 4.H třídy Střední školy hotelnictví a společného stravování v Teplicích nad Metují. Škola žákům umožňuje účast na zahraničních stážích, které organizuje. V loňském školním roce praktikovalo v zahraničí více než dvacet žáků. V letošním školním roce se toto číslo zvýší díky grantu z programu Mobility Leonardo. Na dvoutýdenní stáž vyjede 22 žáků a na tříměsíční stáž 8 žáků. Všechny náklady budou hrazeny z grantu.

Vše o škole se zájemci dozvědí na Gastrodnu, který škola pořádá 23. listopadu.)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)