Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Tomáš Magnusek u seniorů v Polici nad Metují
banner

Tomáš Magnusek u seniorů v Polici nad Metují

Jindřich Horkel

Pátek, 24. listopadu 2017

Tomáš Magnusek u seniorů v Polici nad Metují

Na pozvání Heleny a Františka Pivoňkových, kteří společně vedou místní Klub seniorů, přijel opět do Police nad Metují patron místního Domova důchodců Tomáš Magnusek. Při setkání s polickými seniory v úterý 21. listopadu v Pellyho domech vyprávěl o svých filmech a o hereckém muzeu v Ratibořicích, které letos prodělalo první sezonu.

V Ratibořicích postavil muzeum, moderní objekt s možností ubytování, s restaurací a wellness (při ubytování má každý host za každou noc ubytování hodinu ve wellness zdarma). Vzpomínal, že ho k tomu inspiroval osud pozůstalosti herečky Stelly Zázvorkové, která skončila v popelnici.

Vyprávěl o první sezoně v Ratibořicích historku, kterou pochopí snad jenom Čech. Má tam restauraci a samozřejmě vaří. Přijíždějí hromadné zájezdy navštívit muzeum a většinou si objednají jídlo. A jeden takový krásný den mu kuchař ráno poslal SMS s oznámením, že je hezky a on se jde s dětmi koupat. Nedovedu si představit, jak to 170kilový Magnusek v kuchyni a "na place" zvládl. Nestěžoval si, vyzařovala z něj pohoda a chuť do života jako při každém setkání s lidmi.

Prozradil, že myslí na stárnoucí kolegy, kteří po celoživotním rozdávání radosti nemají ve stáří kde složit hlavu. Uvažuje, že jednou možná k hereckému muzeu přistaví Domov pro tyto herce, kteří mnohdy dožívají v nedůstojných podmínkách.

Více než dvě hodiny zodpovídal zvídavé otázky seniorů. Dozvěděli se, že ve Viktorce, jak objekt hereckého muzea nazval, měl "historicky" první svatbu on se svojí ženou. Pobavil přítomné větou svého otce, když mu jeho už dospívající syn stříkl při slavnostním obědě omáčku na sváteční oblek: "To je tak, když se se svatbou čeká." Mluvil o svých filmech, zábavnými historkami připomínal herce a herečky, se kterými pracoval. Krátkou ukázkou seznámil se svým posledním dílem Kluci z hor, který je už možné ve Viktorce zhlédnout. Je o dvou chlapech, kteří žijí sami kdesi na samotě. Mentálně postižený strýc se svým synovcem, který přišel o rodiče při autonehodě (Lábus a Dejdar).

Vyprávěl tak hezky a upřímně, že to vypadá, že si poličtí senioři udělají výlet do Ratibořic. Ne za Babičkou, ale do hereckého muzea Viktorka a možná do Manguskovy hospody na skvělé jídlo. Třeba řízek a jako příloha sekaná. To je přece třeba ochutnat.

Foto Helena Pivoňková

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)