Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Umřít doma nebo se nechat zabít?
banner

Umřít doma nebo se nechat zabít?

Jindřich Horkel

Sobota, 17. listopadu 2018

Umřít doma nebo se nechat zabít?

Co je paliativní péče jsem pochopil až na přednášce zakladatelky hospiců (zařízení, poskytujících paliativní péči) u nás. A postupně mi docházelo, že hospic stojí na opačné straně vztahu k pacientovi než většina dnešních nemocnic. A úplně na opačném pólu proti snahám o uzákonění eutanazie.

Na otázku, proč zakládala hospice, Marie Svatošová 8. listopadu v Polici nad Metují odpověděla: "Hned po revoluci mne napadlo, že může někoho napadnout uzákonit eutanazii. A představa, že někdo bude moje pacienty zabíjet, místo aby jim solidně dosloužil, ve mně vyprovokovala myšlenku: "Musíme je předběhnout.""

Dnes jsou hospice ve všech krajích České republiky kromě jednoho. A pokud bude přece jen eutanazie uzákoněna, mají těžce nemocní i jejich nejbližší možnost volby. Sám bych raději volil důstojně zemřít než se nechat zabít, i když podle zákona. A také mít možnost nedovolit do sebe cpát léky, když už je jasné, že se blíží konec.

"Zažíváme obrovskou radost, když nám pacient dobře umře. Když odchází smířený s lidmi okolo, smířený s Bohem, s úsměvem na tváři...", nadšeně se vyznávala přednášející.

Hospice jsou křesťanské a také programově ateistické. Osobně, kdyby na to došlo, budu vždy volit hospic, kde personál ví, že svět byl stvořen a člověk nepochází z opice. Jsem přesvědčený, že už samotné povědomí o božském původu vede člověka lepšími cestami.

Hospiců je ve světě málo, jsme prý vpředu, říká přednášející - nebo pozadu, myslím si já. Protože všude ve světě dávají přednost hospicům domácím, které u nás jen těžko vznikají. U umírajícího je totiž třeba zajistit dohled celých 24 hodin. Kdo z nás je ochoten podstoupit takovou oběť? Jsem přesvědčen, že v mém okolí se takoví lidé najdou a já odejdu jako mí rodiče, prarodiče a všichni v našem rodě přede mnou.

Takže nakonec to vychází stejně jako u každého jiného problému, kterými naše společnost trpí. Zajistit dostupnou paliativní péči na smrt nemocným pacientům znamená především uzdravit mezilidské vztahy, řekla Marie Svatošová. S tím jistě souhlasí každý, komu na sobě i na druhých záleží.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)