Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Úspěšný festival Za poklady Broumovska zůstává vlajkovou lodí aktivit občanů ve zdejším kraji
banner

Úspěšný festival Za poklady Broumovska zůstává vlajkovou lodí aktivit občanů ve zdejším kraji

Jindřich Horkel

Pátek, 6. září 2013

Úspěšný festival Za poklady Broumovska zůstává vlajkovou lodí aktivit občanů ve zdejším kraji

Srdce překypuje vděčností těm, kdo hudební festival Za poklady Broumovska připravují a dbají o jeho hladký průběh, i těm, co každou prázdninovou sobotu zaplňují koncertní síně po vesničkách a městech mezi Broumovskými stěnami a Javořími horami, některé téměř na hranicích s Polskem.

A nejsou to zdaleka jenom místní lidé, i když obyvatelé zdejších obcí tvoří podstatnou část publika. Za úžasným prostředím kostelů, rozložených v překrásné krajině, s citem a s láskou vybíranou muzikou, za špičkovými interprety, mnohdy světově proslulými, sem přijíždějí posluchači i z velkých měst. Z několika desítek kilometrů vzdáleného Hradce Králové i z Prahy. O dalších nemluvě.

Poslední prázdninovou sobotu skončil 8. ročník tohoto úspěšného hudebního festivalu. Jan Školník, který na to, aby festival žil a měl všestranně vysokou úroveň organizační i uměleckou, vynaložil obrovské úsilí, v úvodu posledního letošního koncertu hovořil o tom, že deset koncertů festivalu letos opět navštívilo více než 3 tisíce posluchačů, kteří na dobrovolném vstupném přispěli na opravu kostelů částkou přesahující 160 tisíc korun.

Tereza Kramplová, Marcela Lilingová, Markéta Hlavicová, letos i Kamil Hušek, tedy dramaturgyně, ředitelka festivalu, mluvčí tvoří s dalšími spolupracovníky již léta dílo, jehož věhlas dávno přesáhl hranice regionu i kraje.

Když přivřu oči, stále vidím pozorné tváře posluchačů, prozářené prožitkem z nádherné hudby. Ke konci festivalu už v přítmí kostelů, protože elektrika tu většinou dávno není a poslední koncerty končily, když se už šeřilo. V uších mi ještě znějí pozdravy, milá slova a cítím příjemné doteky přátel, známých i neznámých hostů, kteří se celé léto díky festivalu pravidelně každý týden potkávali.

Hudební festival Za poklady Broumovska má dnes řadu dimenzí. Nezní tu zdaleka jen hudba, ale když se trochu ponořím do vzpomínek, cítím "milé teplo", podobně jako kdysi v dětství na vesnici, kde k sobě měli všichni hodně blízko. A z toho hřejivého pocitu lidskosti tryská pramínek jistoty, že žiji v přátelském světě. Je to pro mne jeden z mnoha pěkných prožitků festivalu. A určitě nejsem sám. Pokud to chcete zažít, přijďte příští rok také. A choďte, pokud to jde, na všechny koncerty, protože broumovský festival není jednotlivý koncert. A přijďte včas, abyste v přeplněném kostele nemuseli stát někde v koutě pod některým obrazem Křížové cesty.

A nemohu si odpustit. Upřímně, díky vám všem, přátelé. Děkuji vám za sebe, za svoji ženu. A všem vám, kteří utváříte duši festivalu, za nás za všechny posluchače. Jsem vám všem moc vděčný za celou tu nádheru.

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)