Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • V Broumově se slavil Den Země v Naší zahradě a ve Schrollově parku
banner

V Broumově se slavil Den Země v Naší zahradě a ve Schrollově parku

Dáša Zbořilová, DDM Ulita Broumov

Úterý, 26. dubna 2016

V Broumově se slavil Den Země v Naší zahradě a ve Schrollově parku

Na páteční oslavu Dne Země 22. dubna uspořádalo Město Broumov, společnost Elektrowin, DDM Ulita, Masarykova ZŠ a firma Okrasné zahrady arboristika s.r.o pro děti i veřejnost osvětovou, pracovní a pro děti i hravou podobu setkání v Naší zahradě u Ulity a školy, a také na přilehlém sportovním hřišti.

Jen stručně připomeneme, že společnou Naši zahradu Ulita a Masarykova škola propojila před téměř deseti lety a to za velké pomoci nadace Via, zahradní architektky Radky Fingerové, Města Broumov, firmy Okrasné zahrady arboristika s.r.o., mnoha rodičů a dětí, pedagogů obou školských zařízení i pracovníků MěÚ Broumov, kteří ve volném čase vysadili nové stromy a keře v Naší zahradě. Ale pojďme zpět do současnosti...

V pátek 22. dubna začal od rána velký jarní úklid v Naší zahradě s firmou Okrasné zahrady arboristika s.r.o. z Velkého Poříčí. Po téměř deseti letech jsme firmu Martina Šofra opět pozvali do Naší zahrady k ukázkovému ořezu stromů, prostříhání keřů, frézování pařezů a založení nového trávníku před školou, kde se také vysadily dva nové stromy. Všem třídám a dětem z prvního stupně Masarykovy školy se postupně ukázaly v praxi všechny tyto práce, pracovníci firmy dětem přímo u práce vysvětlovali, jak a proč se vše dělá a děti se mohly ptát na vše, co je zajímalo. Úplně nejvíc asi děti zaujaly všechny stroje, které viděly při práci a hlavně arborista při ořezu stromů. Žákyně 5.A si pro tuto příležitost připravily dotazník o šetrném třídění odpadu a stihly vyzpovídat všechny dospělé osoby. Své poznatky z dotazníkového šetření zveřejní ve svém třídním časopisu Sherlockoviny, který pravidelně vydávají.

A aby nezůstalo jen u pozorování, pozvalo Město Broumov – odbor životního prostředí, společnost Elektrowin z Pardubic, kteří hravou formou v podobě skákacího hradu ve tvaru konvice a velkého plátna hry Twister s obrázky elektrospotřebičů dopřála dětem pohyb a osvětu na přilehlém sportovním hřišti Ulity. Touto akcí v Broumově společnost Elektrowin odstartovala připravovanou osvětovou soutěž ve sběru velkých vysloužilých elektrospotřebičů, které budete moci od 1. května 2016 odvážet na sběrný dvůr a to za odměnu ve formě drobných nových elektropomocníků – flash disku nebo i tabletu.

Počasí přálo, a tak se stihly vystřídat u hry i práce všechny děti. Odnesly si nejen mnoho zážitků, poznatků a znalostí, ale také sladkou odměnu. Děkujeme tímto všem, kdo celou akci připravili, ale také Základní škole Kladská v Broumově, která využila této příležitosti a také se za námi s dětmi přišli podívat.

Na sobotní odpoledne 23. dubna jsme ve Schrollově parku připravili další Velkou hravou oslavu Dne Země a to už pro všechny, kteří chtěli přijít. Mladí výtvarníci z kroužků New art a horolezců ze Skateparku z DDM Ulita, Město Broumov - odbor dopravy a ožp, společnost Besip a Základní škola v Olivětíně připravili ve Schrollově parku Kuličkiádu, koloběžkový závod, výtvarnou výstavu, osvětové hravé stánky o přírodě a bezpečné dopravě a kdo chtěl, mohl navštívit v klášterních prostorách putovní výstavu společnosti Pro Zemi Fair trade, připravenou pracovnicemi VKCB a APRB. Děkujeme všem, kdo s námi přišli oslavovat a všem, kdo dětem poskytli drobné odměny - KIC Broumov, Psí útulek, Besip, DDM Ulita. Bohužel počasí již nedopřálo připravené cestě na školní zahradu v Olivětíně, kde jsme tak dále nesportovali a neopékali, ale přesto děkujeme všem zaměstnancům olivětínské školy, kteří do poslední chvíle byli připraveni.

A Zemi přejeme zdravě hravé a tvořivé lidi, kteří ji budou více ochraňovat a pečovat o její zdraví.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)