Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • V Křinicích pořádali jako jediná vesnice na Broumovsku Velikonoční řemeslný jarmark
banner

V Křinicích pořádali jako jediná vesnice na Broumovsku Velikonoční řemeslný jarmark

Jindřich Horkel

Úterý, 15. dubna 2014

V Křinicích pořádali jako jediná vesnice na Broumovsku Velikonoční řemeslný jarmark

"Kroužek RUCE v Křinicích u Broumova vás srdečně zve na Velikonoční řemeslný jarmark." Takto vybízeli Křiničtí do bývalé školy, na již jedenáctým rokem pořádanou akci, kterou připravují místní "děvčata" ve spolupráci se zastupitelstvem obecního úřadu. Prodejní výstava na téma Velikonoční výzdoba z přírodního materiálu byla v sobotu 12. dubna i letos úspěšná a návštěvníci kupovali originální dárky, vyrobené ženami z Křinic a z dalších obcí na Broumovsku, i domácí speciality.

Na jarmarku v Křinicích byly také připraveny ukázky řemesel a rukodělných technik. Děti využívaly možnost vyzkoušet si výrobu ozdob ze slámy, šustí, drátkování, zdobení perníčků a další. "Živě" viděli návštěvníci předení z ovčí vlny, háčkování ozdob, zdobení kraslic voskem či pletení pomlázek.

Tradičně výborná kuchyně křinických žen přinesla gurmánský zážitek všem, kteří tu do malé jídelničky zavítali a dali si zelňačku nebo domácí pečené kuře či výborné koláče nebo si koupili cukroví. Přesto, že byl jarmark i v nedalekém Broumově, přicházely od města do Křinic zkratkou přes pole, i díky krásnému jarnímu počasí, skupinky lidí, aby zhlédly a okusily něco, co městský jarmark nedokázal nabídnout.

O úsilí starostky obce Libuše Rosové a celého zastupitelstva Křinic ukázat návštěvníkům obec v nejlepším světle svědčí nejen skutečnost, že starostka osobně jarmak zahajovala. Společně s občany připravují v rámci oslav 135 let činnosti Sboru dobrovolných hasičů pro místní i návštěvníky odjinud další akci. V neděli 3. května 38. ročník Pochodu Hvězdeckým pohořím a soutěže v požárním sportu se slavnostním průvodem.

Budova uprostřed vesnice, kde se jarmark pořádal, sloužila po zrušení školy jako mateřská školka, po revoluci jako Škola v přírodě. Děti z celého kraje sem jezdily i později do Střediska environmentální vzdělanosti, které založili místní občané začátkem tohoto století a fungovalo několik let. Právě tu vznikla, a byla poprvé uskutečněna, myšlenka řemeslných jarmarků, kde si návštěvníci mohou navíc vlastnoručně vyzkoušet spoustu dovedností, které z našeho života pomalu mizí. Velikonoční a Vánoční jarmarky se staly v Křinicích novou tradicí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)