Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • V Křinicích se již popáté uskutečnily Dožínky
banner

V Křinicích se již popáté uskutečnily Dožínky

Petr Cirkl

Středa, 31. srpna 2016

V Křinicích se již popáté uskutečnily Dožínky

V sobotu 27. srpna se již popáté uskutečnily v Křinicích Dožínky. Tato slavnost se již v této obci stala tradicí a podle účasti občanů, a to nejen z Křinic, ale i z okolních obcí a Broumova, se na tyto oslavy lidé těší.

Celá akce byla opět v režii obce, ale také složek, které v obci působí. Slavnost začala již ve 13:15 hodin řazením průvodu na křižovatce u pomníku padlých. V půl druhé již dožínkový průvod vyšel směrem na hřiště TJ Sokol. V průvodu nechyběla ani zemědělská technika, samovazy počínaje a nejmodernější technikou konče. K průvodu se postupně připojovali další účastníci slavnosti. Ve 14 hodin byla oficiálně hymnou zahájena dožínková slavnost včetně požehnání letošní úrody. Již o počátku konání dožínek v Křinicích toto požehání uděluje duchovní broumovské farnosti P. Martin Lanži.

Slavnost zahájila starostka obce Libuše Rosová. Přivítala nejdříve P. Martina Lanžiho, polské hosty z partnerské obce Ratno Dolne, ale také početnou skupinu polských hostí z města Bielawa. Vřele uvítala všechny přítomné účastníky dožínek a seznámila je s programem.

A program byl skutečně bohatý – pro dětské účastníky byl připraven skákací hrad, ale také balonky s logem obce. Děti byly určitě potěšeny, že se mohly svézt i koňskými potahy, se kterými mezi ně přijel pan Žoček z Martínkovic, aby je řádně povozil.

Pro dospělé účastníky bylo připraveno hlavně bohaté občerstvení – pivo (tentokráte se prodávalo na dvou místech). Novinkou bylo čepování piva Braník, se kterým přijeli hostinští až z Poděbrad. Nechybělo však ani naše regionální olivětínské pivo. Návštěvníky jistě potěšilo i další občerstvení, a to prodej pečeného vepřového na zelenině upečené na lornách, ale také klobásy a dalších dobroty. Milé určitě bylo, že obě piva a pečené maso se prodávalo na symbolických 10 korun.

Cech panen rukodělných opět upekl pravé dožínkové koláče, ke kterým se podávala káva. Toto sdružení také na dožínkách prodávalo své výrobky, ať již pletené zboží, ale také vkusně vyrobené dětské hračky a dekorativní předměty. Na dožínkách nechyběla ani ukázka stříhání ovcí a dlouhosrstých koz. V rámci doprovodného programu se také uskutečnila v bývalé škole výstava obrazů s tématikou Broumovska, které vznikly na křinických plenérech. Své obrazy, obrázky, ale i knížky básní na výstavě nabízela křinická básnířka Věra Kopecká.

Letošní novinkou na dožínkách byla soutěž o nejlepší a nechutnější chleba. Tuto soutěž uspořádali hosté z polské Bielawy. Bylo připraveno sedm druhů chleba. Soutěžící mohli rozhodnout, který chléb dostane nejvíce bodů, a to odevzdáním svého losu do připravených dóz. Do soutěže byly přihlášeny jak polské, tak i české bochníky chleba. Při podávání svých bodů mohli všichni ochutnat pravý polský chléb namazaný pravým škvarkovým sádlem. Tato ochutnávka byla samozřejmě bezplatná. Na závěr dožínek bylo provedeno vyhodnocení této soutěže samotnou paní starostkou a předány ceny těm, kteří bochníky chleba a pečivo upekli. Byla to moc pěkná soutěž. Věříme, že bude pokračovat i v příštím roce.

Během celého odpoledne mohli návštěvníci poslouchat pohodovou hudbu, aby jim lépe chutnalo připravené občerstvení. Na závěr zazpívaly v doprovodu harmoniky ženy z Ratna Dolnego.

Pro ty, kteří měli výdrž, a chtěli si ještě ve večerních hodinách zatančit, byla připravena Oldies Disco Party v místním hostinci u paní Struskové. Aby ani zde neměli návštěvníci žízeň a hlad, o to se starala paní hostinská. Ta také připravila báječný gulášek, který všem moc chutnal.

Přestože se dožínková zábava nemohla konat na obecním sále (ten je nyní mimo provoz), vše dopadlo dobře i v omezeným prostorech hostince. Po půlnoci se konečně účastníci dožínek mohli rozejít do svých domovů.

Poděkování za pěkně připravenou akci patří především pořadatelům a těm, kteří jim pomáhali. Dík také patří sponzorům akce a také všem nadšencům, kteří připravili zemědělskou techniku jak historickou, tak i současnou. Bylo se na co dívat. Podle ohlasů se hodně návštěvníků dožínek těší již na ty v příštím roce.

Foto Víťa Středa

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)