Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • V Muzeu papírových modelů tento měsíc uvidíte pandu
banner

V Muzeu papírových modelů tento měsíc uvidíte pandu

Miroslav Konopka

Pondělí, 31. října 2016

V Muzeu papírových modelů tento měsíc uvidíte pandu

V letošním roce je skoro nemožné vyhnout se informacím o Číně. Nebývalá aktivita našich nejvyšších politických představitelů, kteří byli hned několikrát v této nejlidnatější zemi světa, byla "odměněna" historickou návštěvou čínského prezidenta v Praze.

Česká televize má v Číně stálou zpravodajku a do Prahy létají přímé linky z Pekingu i Šanghaje. V době letních prázdnin, tedy v tzv. "okurkové sezóně", kdy sdělovací prostředky hledají témata, kterými by zaujali letní čtenáře, se pak otevřelo i téma pandy velké. Již v červnu se dal pražský magistrát slyšet, že přispěje třemi miliony korun pražské ZOO na vybudování pandího pavilonu. Uprostřed prázdnin pak MF Dnes přinesla článek s nadpisem "Pandí politika". Zkrátka panda je v kurzu, stejně jako Čína. Není totiž na světě mnoho zoologických zahrad, které se tímto živým "plyšákem" mohou pochlubit a jestliže pražská ZOO se v posledních letech řadí k nejlepším ZOO v Evropě, určitě by své vysoké postavení chtěla vylepšit zařazením do "pandího klubu". A tak se postupně veřejnosti dávkují informace o chystaném pavilonu, který by v blízké budoucnosti mohla snad zabydlet čínská medvědovitá šelma, kterou odborníci pojmenovali Ailuropoda melanoleuca. Je zajímavé, že Čína pandu kamkoliv do světa pouze zapůjčuje a pokud se zapůjčenému páru narodí mládě, je i to majetkem Číny a musí se ve věku dvou let vrátit do Číny.

Zatímco tedy v různých sdělovacích prostředcích probíhá mediální příprava široké veřejnosti formou článků s různými až bombastickými titulky na to, že někdy bude v pražské ZOO možná i živá panda, tak v malém městečku na okraji polozapomenutého kraje Broumovského výběžku, byla v dokonalém utajení a bez zájmu sdělovacích prostředků založena nová exkluzivní a zcela výjimečná ZOO, která bez jakýchkoliv fanfár a bez speciálního pavilonu, který by stál několik milionů, má mezi svými chovanci také páreček pandy velké i s mládětem! A teď si představte, že toto mládě nebude Česká republika vracet Číně!! Staneme se tak první zemí na světě, která bude mít své pandí mládě! Ptáte se jak je to možné? Rádi vám to vysvětlíme:

V severočeském okresním městě Louny žije nyní již v důchodu bývalá učitelka paní Jana Žuravnyjová. Jako učitelka přírodopisu má celý život velice blízký vztah ke všem zvířatům a živočichům od brouků, přes motýly, domácí mazlíčky (v jejím bytě pobíhají dva přítulní psíci a jedna zlobivá kočka) až k velkým šelmám a dinosaurům. I když bydlí v rodinném domku a má na dvorku malou kůlnu, stejně by se jí domů všechna milovaná zvířátka nevešla. A tak se její zvířátka nacházela po chodbách a učebnách nedaleké základní školy. Tam jsem je před třemi lety objevil i já. Bylo vidět, že zvířata zejména v době vyučovacích přestávek trpí hlasitým povykováním školních nezbedníků a necítí se na školních chodbách zrovna moc dobře. A tak se zrodil nápad zřídit jim klidnější domov, kde by se jim líbilo a dařilo a ještě by se na ně chodily dívat davy zvědavých lidí. Postupně se tedy zvířátka paní Žuravnyjové začala stěhovat do Police nad Metují nebo přes veterinární stanici v Teplicích, kde byl leckterým zvířátkům vyčištěn kožíšek a sem tam vyléčena zlomená tlapka. V Polici se nejprve zvířátka aklimatizovala z hektického školního prostředí na prostředí muzejní a hlavně daleko klidnější.

Na konci letošních prázdnin pak nastala pro všechna zvířátka velká chvíle. Přestěhovala se do právě založené zoologické zahrady Muzea papírových modelů, aby dělala radost všem malým i velkým návštěvníkům. Mezi všemi těmi zástupci živočišné říše, které v uplynulých letech postavila paní Žuravnyjová z papíru je také pandí rodinka, kterou vidíte na úvodní fotografii. Ano, naše panda velká je z papíru a my to nijak netajíme. Na tu živou fakt peníze nemáme. Ale my Češi jsme známí tím, že umíme improvizovat a kýženého výsledku dokážeme dosáhnout díky naší vlastní důvtipnosti. A tak než se v Číně rozhoupou, jestli pandu půjčí nebo nepůjčí a než pražská ZOO postaví pavilon za miliony, my vás zveme do Police nad Metují, kde můžete vidět naší pandu velkou. Je ve skutečnosti malá, papírová, nežere bambus, ale papírový proužek, avšak je naše! A to o pandě nemůže říci žádná ZOO na světě.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)