Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • V Polici nad Metují se uskuteční Kočující konference na téma Identita a změny v čase
banner

V Polici nad Metují se uskuteční Kočující konference na téma Identita a změny v čase

Pavel Frydrych

Neděle, 14. září 2014

V Polici nad Metují se uskuteční Kočující konference na téma Identita a změny v čase

Jiná mapa je projekt mapující "českou krajinu z hlediska míst, kde se odehrávají příběhy s malými a velkými činy a naplněnými životy lidí, kteří nás inspirují a probouzejí v nás pocit radosti a hrdosti. Tyto příběhy sbíráme, dokumentujeme a předáváme dál prostřednictvím ústního, písemného i jiného podání. Do naší mapy vyznačujeme ohniska, kde je vidět, jak se prostředí v této zemi mění k lepšímu."

Tímto textem jsou uvedeny webové stránky jinamapa.cz. Jiná mapa plní přesně to co má vepsané ve svém jméně: je mapou, geografickým systémem zaznamenávajícím místa s jejich zeměpisným určením. Ale výběr míst neodráží velikost měst, vodní toky a přesně definované výšky nad mořskou hladinou. Cílem Jiné mapy "je obrozovat to lepší, co v nás i v krajině je. Neboli kultivovat nejen svůj vlastní domov, ale i sociální prostředí kolem sebe." Součástí projektu jsou Kočující konference, putování po místech jiné mapy spojené s besedou, po které následuje setkání s lidmi, kteří krajinu obrozují.

A právě 19. září 2014 zavítá Kočující konference do koncertního sálu ZUŠ v Polici nad Metují. Besedovat budou publicistka a bohemistka Jana Hradilková, grafička Alena Laufrová, zpěvačka a herečka Jana Šteflíčková, která konferenci doprovodí hudebně, a nezávislý dokumentarista Martin Mahdal. Tématem konference bude Identita a změny v čase. Tedy možnost zmapovat postupně se měnící vztah člověka ke kraji a krajině, ve které žije.

"Chceme tak dokázat a ukázat, že kontinuita života a kultury míst v této zemi není přímo závislá na tom, zda českému státu vládne pravice či levice, ale je udržována tvůrčím nasazením člověka, který má k místům, kde žije, silný vztah," pokračuje text webových stránek jinamapa.cz. A dále navazuje: "Máme za to, že sebevzdělávání není jen otázkou mládí a instituce. Osvícenou společnost vytváří lidé, kteří jsou v obraze, nebojí se říci svůj názor, umí kriticky myslet a zachovávají si zdravý rozum."

Jana Hradilková k tomu dodává: "Takzvané kočující konference pořádáme proto, abychom vyzkoušeli tento typ paralelního sebevzdělání – neboli pěstování schopností "myslet, bavit se, nebát se, mluvit, rozhodovat se a konat.'" Jednou z neoddělitelných součástí Jiné mapy je spojení edukativního charakteru konference s příjemnou atmosférou a zapojením místních účastníků do debaty.

Předcházející konference se uskutečnili např. v Ostravčíně na Chodsku (tématem byla Stopa BoŽeny), v Nižboru na Berounsku (Arogance moci aneb Co vědí blaničtí rytíři), ve Stránském na Bruntálsku (Česká identita) nebo ve Zbuzanech u Prahy (Peníze nebo život). Informace o celém projektu Jiná mapa lze najít na webu www.jinamapa.cz . Záznamy konferencí je možné shlédnout třeba na http://youtu.be/fUAwRYV4U7Y nebo http://youtu.be/-UK4SiZTHxU .

Konference v Polici nad Metují se uskuteční díky těmto partnerům: ZUŠ Police nad Metují, Martin Cibulka – Kapitol a. s. finanční a pojišťovací poradenství, Flora care, Město Police nad Metují a Muzeum papírových modelů Police nad Metují.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)