Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • V takových chvílích i chlap uroní slzu. Díky, broumovský volejbale!
banner

V takových chvílích i chlap uroní slzu. Díky, broumovský volejbale!

René Herzán

Úterý, 12. července 2016

V takových chvílích i chlap uroní slzu. Díky, broumovský volejbale!

Volejbal v Broumově jsem v podstatě nehrál dlouho. Absolvoval jsem gymnaziální roky v dorostenecké kategorii a několik let v mužských týmech Broumova. Při mém recesistickém rozloučení s volejbalem jsem se však cítil jako král a neměl jsem daleko k slzám. Děkuji Vám.

Ke sportu mne od malička samozřejmě vedl můj táta, s volejbalem jsem začal na základní škole pod vedením Honzy Krtičky. A na gymnáziu se k němu přidal ještě Zdeněk Košťál, který ze svých studentů "uměl" zařídit velmi širokou hráčskou základnu, ze které Broumov a další okolní týmy žily dlouhá léta.

Právě Krtek, Košťál, Jirka Nemeš, Petr Martinec, Joska Pohl, bratři Cvrčkové, Karel Ducháč, Míra Hloušek, Bizon, Macek, Ladzi, později nezapomenutelní volejbalisti od pána boha bratři Streubelové, Jirka Hlava (ten to válí dodnes), Hrábek, a řada dalších, které nejmenuji, za což se jim omlouvám, ti byli v našich očích PÁNI volejbalisti, kteří váleli v krajském přeboru, a my jsme se jim chtěli vyrovnat. A na všechny tyto chlapy, a samozřejmě i všechny ženy, které volejbal hrály, a nebylo jich málo, dohlížel, držel a drží dodnes ochrannou ruku, legendární Zdeněk Streubel.

Když jsem se po více než 20 letech vrátil do Broumova a šel si zahrát do staré dobré sokolovny, tak jsem měl trochu obavy, jestli si na mne ještě pamatují. Přišla Lenka Čejchanová, objala mne a řekla: "To je dost, že jsi tady." A já věděl, že už se odtud nikam nehnu. Už jenom kvůli tomu volejbalu a lidem okolo něj.

Před dvěma, třemi lety jsem tvrdil, že volejbal v Broumově je mrtvý sport. Není. Mýlil jsem se! Jaká je současnost? Ženský i mužský tým je rok co rok na předních místech tabulky okresního přeboru. Muži letos dokonce vyhráli. Oddíl volejbalu každý rok pořádá svůj klenot, mezinárodní ženský antukový turnaj Memoriál Slávky Streubelové. Hrálo se 36 ročníků. Až v loňském roce se poprvé umožnil start i mužům, a tento krok se zdá jako velmi úspěšný. Broumovský tým volejbalistů jezdí každý rok na mezinárodní turnaj v míčovém čtyřboji QuattFo do německého Forchheimu, kde v posledních letech dosáhl historicky nejlepších umístění. Na "rodinné" Volejbalové dvanáctihodinovky přijíždí dva, tři týmy z Polska. Žádný sportovní oddíl v Broumově takové mezinárodní partnerské vztahy nemá!

Ale hlavně! Už několik let se za podpory Domu dětí a mládeže Ulita Broumov trénuje mládež. Dříve se dětem věnovala Věra Feďa Tomášková s Danou Rozdolskou a Jakubem Cvrčkem, poslední dva roky Vráťa Bartoň. Chodí mu tam přes 30 dětí! To je nadějné a zavazující pro vedení oddílu, Slovanu Broumov a hlavně Města Broumov. Broumovské volejbalové "lapidárium", tím myslím archaické kurty a sportovní zázemí na Dětském hřišti, bezpochyby nejtristnější volejbalové prostředí v okrese, potřebuje finanční injekci jako sůl. Toalety, sprchy, šatny by si broumovský volejbal zasloužil.

Jsem rád, že jsem žil a žiji v této době, že jsem hrál volejbal. Kromě opotřebovaných kloubů a kostí mi dal totiž daleko víc. To, co vydrží už celý život. V Broumově se totiž nehraje jen volejbal, v Broumově "dělá" do volejbalu několik desítek přátel. A toho si moc vážím.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)