Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • V životě je nejdůležitější svoboda
banner

V životě je nejdůležitější svoboda

Šárka Rambousková, učitelka Gymnázia Broumov

Čtvrtek, 21. května 2015

V životě je nejdůležitější svoboda

V pátek 15. května ráno vyrazila naše expedice tvořená studenty sexty, septimy a třetího ročníku Gymnázia Broumov a pěti přáteli naší školy na literární "badatelskou" cestu po stopách českého undergroundu. Underground je, jak známo, podzemní neboli neoficiální hnutí české kultury v druhé polovině 20. století. A protože se lépe učí o něčem, co se vidí na vlastní oči, než o něčem, co je pouze v čítance či učebnici, vyrazili jsme. Ono "vyrazili jsme" se však uskutečnilo díky Stanislavu Pitašovi.

Standa nám zařídil exkluzivní zážitek – dcera významného českého básníka I. M. Jirouse Františka – nás v Kostelním Vydří přivítala v Magorově domě, kde se chystá Muzeum českého undergroundu, Martinu Jirousovi jsme se poklonili u jeho hrobu, ve Vydří jsme ještě navštívili karmelitánský klášter, v jehož kostele Panny Marie Karmelské se s M. Jirousem naposledy rozloučili jeho příbuzní, přátelé a příznivci.

Ubytovali jsme se v Parku kultůry a voddechu ve mlýně Mirka Skaláka Skalického. Po undergroundové večeři nám téměř do rána hrál harmonikář Jim Čert (jak známo velmi kontroverzní osoba české undergroundové scény).

Studenti se toho, myslím, naučili dost – ale jedno jistě: "V životě je nejdůležitější svoboda", i když zlí jazykové tvrdí, že si za ni nic nekoupíš. Ale ...kašleme na zlé jazyky.

Děkuji firmě P-transport za autobus RTO (zážitek byl vskutku opravdový), skvělému řidiči panu Strazzerovi, firmě Lutoma, Bezedos, Z-trade a Centru Walzel Meziměstí, Nadačnímu fondu Gymnázia Broumov za velmi štědrý sponzorský příspěvek, MUDr. Šváblovi (on už bude vědět), Standovi Pitašovi (ten to taky ví) a svým studentům, byli skvělí.....ostatně jako vždycky.

Foto Janek Zavadil

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)