Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Vánoční koncert v Polici nad Metují nadchl posluchače
banner

Vánoční koncert v Polici nad Metují nadchl posluchače

JINDŘICH HORKEL

Pátek, 23. prosince 2011

Vánoční koncert v Polici nad Metují nadchl posluchače

Již tradičně uspořádali učitelé a žáci Základní umělecké školy v Polici nad Metují i letos pro své publikum Vánoční koncert. Rodiče, sourozenci, prarodiče, tety a strýcové i ostatní návštěvníci do posledního místa zaplnili přízemí i balkon Kollárova divadla. Na některé se místo k sezení již nedostalo a stáli po stranách hlediště. Koncert byl uváděn jako koncert starších žáků, hrály tedy děti, které navštěvují druhý stupeň základní školy. Pouze v již tradičních hudebních tělesech, se kterými se škola zúčastňuje také soutěží doma i v zahraničí, hráli i starší.

Na vystoupení v úterý 20. prosince zazněly skladby klasické i vánoční hudby v podání sólistů a dechových i smyčcových orchestrů, slyšeli jsme i kytary. Vystoupil také letos na mezinárodní soutěži vysoce oceněný pěvecký sbor Studánka, vedený učitelkou Miriam Blažkovou. Diváka muselo zaujmout, jak byli všichni přiměřeně pro tuto příležitost slavnostního koncertu ustrojeni. Některé starší dívky i chlapci zde již byli za „dámy" a „pány". Avšak nejen oblečením, ale i skutečně bravurními výkony. Tento přívlastek je možno připsat všem účinkujícím, zejména sólistům, ale i muzikantům v orchestrech. Sólisté i orchestry, kterých se během dvouhodinového koncertu vystřídalo na pódiu nejméně pět nebo šest, byli vynikající. A nejen vzhledem ke svému věku. Za repertoár, podané výkony, přednes, techniku hry by se nemusel stydět leckterý dospělý, v jednotlivostech možná i profesionál. Diváci mohli na vlastní oči vidět, zač získávají žáci polické ZUŠ přední místa v soutěžích u nás i v zahraničí.

Tak třeba smyčcový orchestr Orchestra piccola ma giocosa pod vedením učitelky Michaely Michalové získal první místo v soutěži Concerto Bohemia za rok 2011, kterou vyhlašuje Český rozhlas a Česká televize. Na Mezinárodní soutěži pěveckých sborů Festa Musicale Olomouc 2011 byl pěvecký sbor Studánka ohodnocen mezinárodní porotou jako nejlepší sbor ve své bohatě zastoupené kategorii na světě.

Osvěžující byla i dramaturgie koncertu, pořadí účinkujících. Za zmínku stojí zvlášť výběr skladeb, mezi nimiž nechyběla řada známých, zejména v oblasti vážné hudby. A aby se posluchači v pestrém programu orientovali, provázela je celým večerem trojice žáků z nižších tříd druhého stupně základní školy, kteří zřetelně a zasvěceně před každým hudebním blokem uvedli jména interpretů, jméno učitele, názvy skladeb.

Koncert byl tedy pestrou hudební přehlídkou orchestrů, skladeb, roztomilých tváří účinkujících a v neposlední řadě krásných melodií. Vidět, s jakou pečlivostí, důstojností, grácií přistupovali všichni ke svému vystoupení, jak vážně a zodpovědně se každý snažil, bylo osvěžující a zvlášť v tomto předvánočním čase povznášející.

Za zmínku stojí i rodinná atmosféra koncertu, kontakt mezi publikem a účinkujícími. I když se to zdá být samozřejmé – rodiče a jejich děti. Na pohled byl však určující vlídný a laskavý přístup učitelek a učitelů. Každý z nich přicházel na jeviště s úsměvem a na dětech, napjatých trémou a pocitem zodpovědnosti, bylo vidět úžasnou úlevu, jakmile se jejich „paní učitelka nebo pan učitel" před ně postavili.

Koncert skončil, aniž se kdo nadál, po dvou hodinách. A skutečně vyvrcholením, i když ne uměleckým, byla závěrečná vlídná slova ředitele ZUŠ v Polici nad Metují Lubora Bořka, který ve svém přání k Vánočním svátkům a Novému roku nezapomněl na nikoho, od své rodiny, přes své kolegy ve sboru, své žáky. Pamatoval i na Městský úřad, jeho starostku Idu Jenkovou, a děkoval za přízeň i oporu, kterou škole jsou. A nakonec velice hezky poděkoval rodičům dětí, jejichž vystoupení právě skončila. Za to, jak vychovávají své děti a vedou je s láskou a vlídně, avšak náročně a pevně cestou, kterou jim zatím oni vybrali.

Pro nestranného diváka byl tento vánoční koncert lékem, důkazem, že život může být krásný smysluplnou činností, která obohacuje i druhé. Příjemné bylo setkání s milými a obětavými lidmi, skrze které lze očekávat lepší budoucnost našeho světa. I díky takovým rodinám, které se sešly na koncertě v Kollárově divadle, takovým učitelům, kteří dokáží vést děti k zodpovědnosti, preciznosti, lásce, a takovým dětem, které si to všechno nechávají líbit. I když zatím nevědí, že jim jejich rodiče a učitelé vkládají do duší zlatý poklad, který objeví vždy hlavně v nejhorších chvílích svého života.

Přejme jim však šťastný život a jejich rodičům i učitelům hodně sil.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)