Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Všechno jednou končí…
banner

Všechno jednou končí…

Za blogery z Ulity Jan Závodný

Neděle, 23. září 2018

Všechno jednou končí…

Tak jako film má svůj začátek a konec, tak i náš společný projekt BLOG došel k svému konci.

Připadá mi to jako včera co jsme poprvé nasedli do autobusu a vydali se podívat na naše nové kamarády z Nowe Rudy. Plni napětí a očekávání jsme prohlíželi nové tváře a čekali na to, co se bude dít.

Poprvé jsme se vydali podívat do starých noworudských dolů a pak následoval dvoudenní workshop, kde jsme se učili s našimi polskými kamarády hlavně dorozumět, užili jsme si u toho spoustu legrace. Také jsme se podívali na Stříbrnohorskou pevnost.

Po tomto společném poznávacím víkendu následovaly polské workshopy, kde jsme se učili jak správně fotografovat, točit a stříhat videa, ale také jak tvořit blog. Přiznávám, že tyto lekce byli ne úplně zábavné, ale dozvěděli jsme se něco nového. Když jsme se všechno toto naučili, následoval první výlet do Wroclavi, kde jsme navštívili Hydropolis a navštívili taneční představení v Capitolu. Ale to nebylo všechno, také jsme objevovali ukryté trpaslíky, dověděli jsme se spoustu turisticky zajímavých informací a navštívili jarmark.

V únoru jsme nové polské kamarády pozvali poprvé do Ulity, kde si mohli vyzkoušet tradiční česká řemesla. A to například výrobu ptačích krmítek (která jsme věnovali broumovskému Domu seniorů), sekání do dřeva i do kamene, pletení košíků z pedigu, plstění, ale také si mohli vyzkoušet lezení na horolezecké stěně a zahrát si fotbal v bumberballu.

V březnu jsme vyjeli společně poznat krásy Liberce a Prahy. V Liberci jsme se podívali do IQ Landu, na Ještěd a do kina. Následující den jsme v Praze poznali centrum moderního umění DOX, který se nám stal velkým seznámením se současným a někdy ne moc pochopitelným uměním a prošli jsme se starou Prahou.

Následující měsíc opět "Poláci" dorazili k nám. Navštívili jsme vodní mlýn Dřevíček, uvařili si v Ulitě svíčkovou a vytáhli je na Hvězdu. Jelikož bylo pěkné počasí, byl krásný výhled do Broumovské kotliny. Dalším polským výletem byla návštěva Bludných skal, v nichž jsme si užili krásnou přírodu a klid lesa.

V měsíci červnu se na nás těšila Sněžka, kterou jsme se rozhodli pokořit, většina z nás to zvládla na výbornou. Pak následovala procházka po krkonošském hřebeni. Zde nás zastihl déšť, ale ani ten nás neodradil od pokračování a tak jsme navštívili starý dřevěný vikingský kostel Wang v Karpaczi. Odtud nás čekala cesta do penzionu, kde jsme prožili příjemný poslední společný večer u ohně. Další den jsme se šli podívat na hrad Chojnik. Zde jsme z krásné hradní věže shlíželi do malebné polské krajiny. Odpoledne jsme se šli podívat do světa miniatur, kde jsme mohli spatřit nejznámější památky nejen z Česka a Polska.

Na závěr bych chtěl říct, že se nám tento projekt líbil a dal nám spoustu nových informací, nezapomenutelných chvil a zážitků. Podívali jsme se na místa, kam se někdy jen tak nedostaneme. Ale hlavně jsme poznali, že jenom kousek za hranicemi žijí fajn mladí lidi, mají stejné zájmy a baví se stejnými věcmi jako my...a taky jsme zjistili, že i když oni mluví polsky a my česky, dokážeme si porozumět a domluvit se... a učit se vzájemně...

Tak a to už je úplný konec, vlak dojel na konečnou stanici, ale mi věříme, že jsme se neviděli naposledy a že s novými kamarády zase něco podnikneme!

www.nowaruda-broumov.eu

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)