Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Výlet na hranici Českého království
banner

Výlet na hranici Českého království

Jindřich Horkel

Neděle, 13. května 2018

Výlet na hranici Českého království

Získat zajímavé informace o minulosti našich zemí, o tom, kde všude vládl například Jiří z Poděbrad a kam stojí za to opět zajet a prohlédnout si podrobněji, co návštěvníka zajímá. To vše mohlo skoro 50 účastníků již 18. výletu z Broumova do polského příhraničí. Jako obvykle s hlavním organizátorem Pavlem Košňarem a průvodcem Jiřím Kopeckým.

Osmnáct zájezdů, stovky kilometrů a desítky navštívených míst, velmi pečlivě oběma hlavními průvodci vybranými. Účastníci těchto zájezdů se již orientují a vědí nejen kde je Kudowa Zdroj a další polské lázně, ale třeba Vratislav, Jelenia Gora, Klodzko. Teď naposled navštívili v sobotu 5. května Bardo, zvané také Varta od toho, že zde kdysi končilo území Českého království a průchod kolem tudy protékající Kladské Nisy byl pečlivě střežen.

Díky tomu, že jsme vyjeli brzy, stoupali jsme na Kalvárii nad Bardem za ranního stínu a procházka to byla náramně příjemná. I když s převýšením víc než 300 metrů a délkou přes dva kilometry. Po návratu do města jsme se ještě prošli po protějším Růžencovém kopci kolem nádherných kaplí Růžencové cesty, jakou snad v Česku ani neznáme. Procházka, jako i další toho dne, byla inspirativní i díky dalšímu průvodci, na těchto výletech nováčkovi, Jakubovi Grussovi. Ochotou, znalostí církevního prostředí, informacemi i vlídností celý výlet zkrášlil.

Z Barda jsme přejeli do Kamience Zabkowického a navštívili překrásný palác Marie Oranžské. Další obraz bezhlavého ničení, které provází každou válku. Zdevastovaný palác je zčásti opraven, avšak i neopravené prostory ukazují na nesmírnou krásu a bohaté zařízení. Pikantní příběh Marie Oranžské s manželovým tajemníkem činil výklad vynikající polské průvodkyně ještě zajímavějším. Díky Jakubovi si mohli všichni účastníci vychutnat i další její informace.

Nakonec jsme přejeli do nedalekých Zabkowic Slezských, abychom se podívali na strážní hrad a prohlédli šikmou věž. Zajímavý pohled na nakloněnou, několik desítek metrů vysokou stavbu.

Itinerář zájezdu byl v dokonalé pohodě zcela naplněn. Všechny dosavadní zájezdy do polského příhraničí pod záštitou Komise zahraniční spolupráce a IC Broumovska se díky oběma skvělým organizátorům a průvodcům vždy dokonale povedly a naplnily účel – poznat místa, kam se dřív mohlo jen na pozvání.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)