Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Výročí Karla IV. uctívají i jeho stavby, tentokrát ovšem vytvořené z papíru
banner

Výročí Karla IV. uctívají i jeho stavby, tentokrát ovšem vytvořené z papíru

Martina Váňová, Muzeum papírových modelů

Neděle, 1. května 2016

Výročí Karla IV. uctívají i jeho stavby, tentokrát ovšem vytvořené z papíru

V letošním roce si 14. května celá kulturní Evropa připomíná sedmisté výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV. Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují se připojuje k oslavám narození "největšího z Čechů" a Otce vlasti.

Asi třicet kilometrů jihozápadně od Prahy, nedaleko toku řeky Berounky, stojí jeden z nejkrásnějších českých hradů – hrad Karlštejn. Pokud není tím úplně nejkrásnějším, je jistě nejznámějším a nejnavštěvovanějším. Tento hrad nebyl nikdy dobyt, i když se o to pokoušela už husitská vojska - a třeba švédská armáda se dokázala dostat až na hradní nádvoří.

Roku 1342 postihla Prahu, při jarním tání, nečekaná povodeň, která strhla tehdejší jediný kamenný most přes Vltavu, most Juditin. Pro království, které se nacházelo v neutěšené hospodářské situaci, byla stavba nového mostu neřešitelným problémem. Proto bylo ke stavbě nového kamenného mostu přikročeno až v roce 1357. Řeč je o Karlově mostě.

Dne 21. listopadu 1344 vládla v Praze atmosféra netrpělivého očekávání. Ten den bylo naplánováno položení základního kamene jedné z nejvýznamnějších staveb celé české historie: Chrámu svatého Víta, Václava a Vojtěcha.

Všechny tyto tři stavby (ale nejen ony) jsou důkazem snahy krále Karla udělat z Prahy důstojné sídelní město a centrum království i císařství. Tři výše představené stavby byly vybrány záměrně, všechny totiž můžete potkat v Muzeu papírových modelů. Kdo může říct, že viděl Karlštejn, Pražský hrad i s Chrámem sv. Víta nebo Karlům most z nadhledu a na jednom místě?

Muzeum nabízí možnost prohlídky Pražského hradu v intimním nočním osvětlení a třeba i šanci se sklonit a uvidět části Karlova mostu odspodu, aniž by si člověk musel najmout lodičku či si smáčet oblečení. A kromě toho je v expozici ještě dalších téměř dva tisíce modelů nejen architektury.

Výstava potrvá od 2. května do konce září. Připraven bude i program pro školní skupiny, kvízy, hry a texty o Karlu IV. přímo v expozici.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)