Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Vyšla brožura o neobyčejných modelech jedinečné stavitelky papírových modelů
banner

Vyšla brožura o neobyčejných modelech jedinečné stavitelky papírových modelů

Jindřich Horkel

Středa, 1. února 2017

Vyšla brožura o neobyčejných modelech jedinečné stavitelky papírových modelů

Modely zvířat, živočichů a květin, zahrady, modely lidských obydlí, vývoj života na Zemi, jsou zde i vojáci. To vše uvidíte na autorské výstavě výjimečných modelů, zatím ne příliš známých v modelářském světě, učitelky dnes už v důchodu, Jany Žuravnyjové.

I proto, že se jedná o díla edukativní – modely pro vyučování na základní škole, a přístup autorky je ojedinělý, vydalo Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují třicetistránkovou brožurku. O tom jak učila a používala své modely a další pomůcky, které vytvářela, co nového objevila, a proč třeba "vyvinula" vlastní postup tvorby okolí svých modelů – keřů, živých plotů a stromů v okrasných zahradách.

V brožurce najde čtenář popis, jak si sám ke svým modelům postaví působivé prostředí, ale také návod na stavbu několika dalších užitečných výrobků, které lze především s dětmi vytvořit.

Řadu modelů, zcela původních, vytvářela autorka od toho, že vzala čistou čtvrtku papíru, tužku, nůžky a vytvořila třeba model pokoje rodičů ze 30. let, jak si jej pamatovala. Čtenář však v brožurce najde i řadu odkazů na webové stránky, odkud čerpala vystřihovánky pro nádherné modely, zejména zvířat a ptáků. Klec plnou cizokrajných ptáků "jako živých" může návštěvník spatřit hned při vstupu na výstavu.

Co získáte návštěvou výstavy do konce února? Brožurku "Jana Žuravnyjová, stavitelka učebních pomůcek z papíru", kterou si zde můžete zakoupit nebo objednat. Učitelé se svojí třídou nebo rodiče s dětmi si obdivuhodné výtvory paní učitelky Žuravnyjové a dalších více jak tisíc papírových skvostů prohlédnou. Navíc jsme výstavě připravili interaktivní zážitkový program pro školní skupiny, při kterém si tvorbu, inspirovanou právě Janou Žuravnyjovou, děti vyzkouší. Stejná nabídka platí pro rodiče – budou jarní prázdniny.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)