Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Wernisaz Very Kopeckiej
banner

Wernisaz Very Kopeckiej

Jindřich Horkel

Sobota, 28. září 2013

Wernisaz Very Kopeckiej

Pod názvem Wernisaz Very Kopeckiej je uvedeno video ze stejnojmenné akce, pořízené týmem knihovny v polské Bielawě. Je příjemné vidět, jak někdo usilovně pracuje a výsledky jeho práce docházejí ocenění. A ještě větší radost je, když ocenění přichází z nám velice blízkého zahraničí.

Na druhé straně chci připomenout, že ne všem, tady u nás na Broumovsku, je polské příhraničí tak blízké, že o něm víme a dokážeme se orientovat v jeho prostředí, natož v kultuře a zvycích.

Pak je ještě hodnotnější, že si tam Věra Kopecká z Křinic získala oblibu a renomé. A uznání, kterého se jí mnohdy nedostává ani doma na Broumovsku. Na vernisáži výstavy fotografií a paličkované krajky Věry Kopecké připomněl 12. září předseda Rady města Bielawy Leszek Strzozyk tradici vzájemných styků obou národů v příhraničí v rámci Polsko-českých dnů křesťanské kultury, jejichž tradice sahá do roku 1990. Srdečně byla přivítána i předsedkyní Sdružení přátel Bielawy Ewou Glurou.

Autorka přednesla česky a polsky svoji báseň Voda a představila poslední básnickou sbírku, ilustrovanou broumovskou malířkou, farářkou Husitské církve, Janou Wienerovou, Zapraszenie na wernisaz. Jednu s básní zhudebnila a na vernisáži s doprovodem kytary zazpívala polská přítelkyně autorky Barbara Pachura. Zájem vyvolala i autorčina básnická sbírka z konce letošního léta Pozdrav Broumovsku s ilustracemi výtvarníků z letního plenéru pod vedením Věry Kopecké v Křinicích, a s verši českých i polských autorů z loňských Dnů poezie v Broumově.

Je sympatické vidět vřelé přijetí díla naší broumovské autorky v polském městečku i očekávání její účasti na Noci básníků letos v listopadu, kam slíbila opět přijet.

Tak si za příznivce dovoluji tímto krátkým připomenutím vzdát Věře Kopecké hold a vyslovit obdiv k jejímu úsilí a práci pro sbližování obou našich národů, pro prolamování bariér vytvořených po léta nejen nesmyslnou hranicí, ale i přetrvávajícími předsudky a nezájmem.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)