Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Žehnání varhan v děkanském kostele sv. Petra a Pavla v Broumově
banner

Žehnání varhan v děkanském kostele sv. Petra a Pavla v Broumově

P. Martin Lanži, děkan ŘKF Broumov

Středa, 15. listopadu 2017

Žehnání varhan v děkanském kostele sv. Petra a Pavla v Broumově

V neděli 12. listopadu 2017 byla požehnáním rekonstruovaného královského nástroje v děkanském kostele sv. Petra a Pavla završena čtyřletá práce mistrů varhanářů otce a syna Červenkových z Jakubovic u Lanškrouna.

Oprava v celkové částce 1 350 tisíc korun trvala od roku 2014 a byla možná díky grantu Královéhradeckého kraje (577 000,-), Města Broumov (100 000,-), Kláštera Broumov (87 000,-), Hobry Školník (50 000,-), Podlahářství Cvikýř (40 000,-) a dlouhodobé sbírky věřících rozsáhlé broumovské farnosti (496 000,-).

Při slavnostní mši sv., které se účastnil mj. i radní Královéhradeckého kraje Pavel Hečko i někdejší starosta města Broumov Milan Kotrnec, zazněla Missa Solemnis in C Roberta Fűhrera v provedení souboru Musica Braunensis za varhanního doprovodu organologa diecéze Hradec Králové Mgr. Václava Uhlíře.

Zvláštní díky pak kromě věřících, kteří kontinuálně čtyři roku přispívali každou možnou korunou, patří broumovskému varhaníkovi Ing. Vladimíru Hrubému, který byl manažerem projektu a díky kterému se povedlo Římskokatolické farnosti – děkanství Broumov za uplynulých deset opravit už 7 varhan v celkové částce 5,3 miliónů korun. Pán Bůh požehnej všem a upřímné díky.

Historie varhan ve farním kostele Petra a Pavla v Broumově

K historii varhan ve farním kostele v Broumově se podařilo v posledních letech získat poměrně dostatek věrohodných zpráv. Broumovské varhany prodělaly v průběhu let své existence několik přestaveb, které postupně změnily nejen jejich zvukový charakter, ale i jejich vzhled. Podle někdejšího regenschoriho Heriberta Schröttera v hlášení o varhanách z 2. června 1944 měl být stavitelem zdejších varhan Tobias Maissner. V dokumentu je uveden rok stavby varhan rok 1700. Meissner by místní varhanář, který pocházel z Velké Vsi u Broumova. První věrohodná písemná zmínka o broumovských varhanách je v latinsky psaném inventáři z roku 1807.

va1

Kostel má varhany, stojí uprostřed kůru před velkým oknem, jsou složeny ze dvou částí, jsou ozdobeny ornamenty, v horní části jsou 4 andělé, dva z nich vzdávají čest jménu Ježíše. Varhany mají 16 hlasů a tři měchy, byly zhotoveny roku 1766, jak bylo zjištěno.

V témže dokumentu je i zmínka o požáru města, který měl fatální důsledky na celé město. Při požáru 10. 4. 1757 vyhořel i farní kostel tak, že zbyly z kostela pouze obvodové zdi. Při tomto požáru bylo veškeré zařízení kostela zničeno, zřejmě tedy i Meissnerovy varhany. Postupná obnova kostela byla dokončena v roce 1772, kdy byl dne 3. května kostel biskupem M. F. Chorinským slavnostně konsekrován. Z uvedeného logicky vyplývá, že současné broumovské varhany byly postaveny v roce 1766. Kdo je autorem nástroje se doposud nepodařilo zjistit. Z této doby se dochovaly pouze varhanní skříně a prospektové píšťaly.

V průběhu dalších let varhany prodělaly několik přestaveb. První zásadní přestavba proběhla v letech 1853 – 1854 Tato skutečnost je zapsána v inventáři z roku 1854.

va2

Ve farním kostele jsou varhany s 22 hlasy: 12 pro manuál, 6 pro pozitiv a 4 pro pedál. Tento nástroj byl v letech 1853-1854 celkově přestavěný a vylepšený a o 6 nových hlasů rozšířený.

Při poslední přestavbě v letech 2014-2017 byl v pedálové vzdušnici nalezen nalepený lístek se jménem varhanáře, kterým byl Johann Ferdinand Fischer z obce Kaltwasser u Wüstegiersdorf, (Nyní Zimna Woda u Głuszyce v dnešním Polsku) a který tuto přestavbu provedl.
Joh. Fr. Fischer,
Kaltwasser,
im August 1853

Následující rozsáhlá oprava kostela proběhla v roce 1890. Při té příležitosti byl opraven interiér chrámu včetně varhan. Opravu varhan provedla firma Schlag ze Svídnice (Schweidnitz). Práce byly ukončeny 8. listopadu téhož roku. Další oprava varhan byla provedena v roce 1914, kdy na kůru působil jako regenschori Heribert Schtötter. Opravu provedl Paul Noske původem z Radenu v Rakouském Slezsku, který měl v Broumově v té době svou firmu. Došlo k výměně původní zásuvkové vzdušnice za kuželkovou a k celkové změně zvukového charakteru nástroje. V období 31. 8. – 9. 9. 1921 došlo k další opravě varhan. Provedl ji Fr. Kauer z firmy Schlag & Söhne ze Svídnice (Schweidnitz).

Po 2. světové válce bylo nutné z důvodu velice špatného technického stavu varhan provést rozsáhlou opravu. O opravu se ucházela firma Meltzer z Kutné Hory. Tato firma provedla následně generální opravu v září 1948 za 38.000,- Kč. V roce 1982 byly varhany opraveny a naladěny Jaroslavem Hubeným z Protivína. V této podobě se varhany používaly až do r. 1994, kdy začal varhany opravovat Gehradt Schmidt z Kaufbeuerenu. Schmidt zrekonstruoval pozitiv a opravil zadní pedál, ale k hlavnímu stroji se již nedostal, takže se dalo hrát jen na pozitiv a pedál. Teprve v květnu a červnu 2003 dokončil opravu varhan zdejší varhaník ing. Vladimír Hrubý.

Jelikož stav nástroje se v dalších letech postupně zhoršoval, bylo nutné přistoupit k jeho celkové rekonstrukci. Přestavbu provedli v letech 2014 – 2017 Ivan a Pavel Červenkovi z Jakubovic u Lanškrouna na návrh diecézního organologa MgrA. Václava Uhlíře. Celkové náklady na rekonstrukci varhan přišly na 1.350.000,- Kč. Díky dotaci z Programu restaurování historických varhan Královéhradeckého kraje, který přispěl částkou 577.000,- Kč se podařilo tuto rekonstrukci zrealizovat. Zbytek pokryli sponzoři a farnost.

Bůh žehnej dobrému dílu, Ing. Vladimír Hrubý, ředitel kůru.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)