Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Ženy mají v sobě něco, co by se mělo objevit v politice
banner

Ženy mají v sobě něco, co by se mělo objevit v politice

Jindřich Horkel

Středa, 25. ledna 2012

Ženy mají v sobě něco, co by se mělo objevit v politice

Dnes je to 19 let, co byl zvolen prezidentem České republiky Václav Havel, pár týdnů po rozdělení tehdejšího Československa. Jeho návštěva ve funkci prezidenta ČR na Broumovsku v roce 2001 přinesla našemu regionu možná víc, než pouze dnes již historickou událost. V každém případě zůstala pro většinu z nás jako vzpomínka, a kdo se s ním tenkrát potkal, většinou v dobrém vzpomíná. Jedno takové vyznání můžeme číst na tabulce u restaurace Amerika nad Křinicemi. Samo o sobě je plné symbolů: „Tady byl dne 14. VIII. 2001 přivítán prezident České republiky pan Václav Havel – starostou obce spolu s čestným občanem obce, panem Erichem Ansorgem z Gerolzhofenu (SRN)."

Jsou lidé, kteří přicházejí na svět snad s posláním. Například ukazovat druhým cestu, kudy se svými životy mohou ubírat. Jsou lidé, kteří podobně, jako lučavka královská určuje nad vší pochybnost zlato, oddělují lidi schopné lásky a ty plné nenávisti a zloby. A snad i proto, jen málokdo zažil tolik poct, a byl za svého života tak tupen, jako Václav Havel. Jak to všechno opravdu je, ukáže čas.

Nakonec ještě cítím potřebné dodat, že někteří spojují osobnosti Komenského, T. G. Masaryka a Václava Havla, mnozí dávají na začátek ještě Karla IV. Člověk i prezident Václav Havel rozhodně nepatřil mezi obyčejné, průměrné lidi. To může poznat každý, ať už je plný nenávisti a jedu, nebo tolerance a lásky. A pokud nevím, co v mém srdci převládá, stačí si uvědomit, co při vyslovení jména Václava Havla pociťuji.

V naprostém rozporu s jednoznačností osobnosti prvního prezidenta České republiky Václava Havla jsou pranostiky, které se mi podařilo najít k dnešnímu dni. „Na svatého Polykarpa vody plná každá škarpa." Druhá: „Na svatého Polykarpa plná sněhu každá škarpa." A vyberme si. Nakonec nejzajímavější je ten Polykarp. Samozřejmě jeden ze „svatých", narodil se v Izmiru v Turecku a dožil se pravděpodobně vysokého věku.

Zajímavější jsou však výroky, dnes připisované bývalému prezidentovi ČR Václavu Havlovi. Například. „Ženy mají v sobě něco, co by se mělo objevit v politice. Citlivost ke konkrétní situaci, ke konkrétnímu člověku."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)