Búm bò Nam Bô od Josefa Ježka
Kdo se chce dobře najíst v Teplicích nad Metují, jde do Café & Bistra Na kus řeči. Jeho spolumajitel a kuchař v jedné osobě Josef Ježek skvěle vaří a nejraději má asijskou kuchyni. Pravda je, že jeho kari je příjemně pikantní (ale pusa vám neshoří) a vietnamská jídla nemají široko daleko konkurenci. Požádali jsme ho proto o rozhovor a představení jednoho receptu.
Maso, nebo zelenina?
Maso. Nebráním se ani zelenině, ale když můžu maso, dám si ho raději. Určitě ho i raději vařím, ve vegetariánských jídlech nejsem tak zběhlý.
Vaříte intuitivně, nebo podle receptů?
Vařím intuitivně, z hlavy. S manželkou moc rádi jezdíme na různé gastronomické festivaly a akce, kde ochutnáváme různá jídla. Stejně tak, když jedeme na dovolenou. Beru si z toho inspiraci a vlastně se pořád vzdělávám.
Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo?
To je těžké. Hlavně vietnamskou kuchyni, nejraději mám asi Bún chả – to je vepřový grilovaný bůček. Líbí se mi, že vietnamská kuchyně je taková jednoduchá, čerstvá, používají se v ní hodně čerstvé bylinky. Potrpí si však na kvalitní suroviny.
Kam byste vzal svoji partnerku na večeři?
My jezdíme hodně do Prahy do vietnamských restaurací. Určitě tedy Gao Den a Taro – to jsou restaurace dvou vietnamských bratrů Khanha a Gianga Taů, kteří se narodili v Česku a dnes provozují v Praze tři restaurace. Nedávno otevřeli restauraci Dian a musím říct, že je skvělá. Hodně také jezdíme do vietnamské tržnice Sapy, kde se vaří mnoho autentických jídel. Člověk se musí trochu obrnit, ale jídlo je parádní.
Jaký recept na léto čtenářům představíte?
Představím vietnamské jídlo Búm bò Nam Bô. Je to vlastně salát s hovězím masem, takže na léto se hodí. Jedná se o velmi rozšířené jídlo, které každý dělá trochu jinak, základní suroviny jsou ale stejné – hovězí maso, zelenina, bylinky a zálivka.
Recept spolu s postupem:
Základem je hodně dobré hovězí maso, které se musí naložit. Pro čtyři osoby: cca 600g kvalitního hovězího masa, které nakrájíme na co nejtenčí malé plátky a naložíme do marinády z 1ks citronové trávy,3 stroužky česneku,4 lžíce sójové omáčky,2 lžíce rybí omáčky, 3 lžíce oleje a1 lžíce třtinového cukru. Citronovou trávu a česnek nasekáme a smícháme s ostatními suroviny na marinádu. Necháme aspoň 24 hodin naložené, potom prudce opečeme na pánvi a podáváme s uvařenými tenkými rýžovými nudlemi, zeleninou s bylinkami, posypané sekanými arašídy a sladkokyselou zálivkou.
Ingredience:
600 g hovězího masa
Ledový salát
Mrkev
Daikon
Bylinky – koriandr, thajská bazalka, perila
Rýžové nudle
Arašídy na posypání
Marináda:
1ks citronové trávy
3 stroužky česneku
4 lžíce sojové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
3 lžíce oleje
1 lžíce třtinového cukru
Zálivka:
Rýžový ocet
Cukr
Sůl
Rybí omáčka
Uvaříte-li podle daného receptu, vyfotíte výsledek a tuto fotografii pošlete na adresu redakce.nase@broumovsko.cz, my na konci července vylosujeme dva výherce. Ti získají vstupenku na koncert Mária Biháriho a Davida Fiedlera, který se koná 3. srpna v klášterní zahradě.