Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Búm bò Nam Bô od Josefa Ježka

Michaela Plchová, foto Emílie Ježková

Středa, 20. července 2022

Búm bò Nam Bô od Josefa Ježka

Kdo se chce dobře najíst v Teplicích nad Metují, jde do Café & Bistra Na kus řeči. Jeho spolumajitel a kuchař v jedné osobě Josef Ježek skvěle vaří a nejraději má asijskou kuchyni. Pravda je, že jeho kari je příjemně pikantní (ale pusa vám neshoří) a vietnamská jídla nemají široko daleko konkurenci. Požádali jsme ho proto o rozhovor a představení jednoho receptu.

Maso, nebo zelenina?

Maso. Nebráním se ani zelenině, ale když můžu maso, dám si ho raději. Určitě ho i raději vařím, ve vegetariánských jídlech nejsem tak zběhlý.

 

Vaříte intuitivně, nebo podle receptů?

Vařím intuitivně, z hlavy. S manželkou moc rádi jezdíme na různé gastronomické festivaly a akce, kde ochutnáváme různá jídla. Stejně tak, když jedeme na dovolenou. Beru si z toho inspiraci a vlastně se pořád vzdělávám.

 

Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo?

To je těžké. Hlavně vietnamskou kuchyni, nejraději mám asi Bún chả – to je vepřový grilovaný bůček. Líbí se mi, že vietnamská kuchyně je taková jednoduchá, čerstvá, používají se v ní hodně čerstvé bylinky. Potrpí si však na kvalitní suroviny.

 

Kam byste vzal svoji partnerku na večeři?

My jezdíme hodně do Prahy do vietnamských restaurací. Určitě tedy Gao Den a Taro – to jsou restaurace dvou vietnamských bratrů Khanha a Gianga Taů, kteří se narodili v Česku a dnes provozují v Praze tři restaurace. Nedávno otevřeli restauraci Dian a musím říct, že je skvělá. Hodně také jezdíme do vietnamské tržnice Sapy, kde se vaří mnoho autentických jídel. Člověk se musí trochu obrnit, ale jídlo je parádní.

 

Jaký recept na léto čtenářům představíte?

Představím vietnamské jídlo Búm bò Nam Bô. Je to vlastně salát s hovězím masem, takže na léto se hodí. Jedná se o velmi rozšířené jídlo, které každý dělá trochu jinak, základní suroviny jsou ale stejné – hovězí maso, zelenina, bylinky a zálivka.

 

Recept spolu s postupem:

Základem je hodně dobré hovězí maso, které se musí naložit. Pro čtyři osoby: cca 600g kvalitního hovězího masa, které nakrájíme na co nejtenčí malé plátky a naložíme do marinády z 1ks citronové trávy,3 stroužky česneku,4 lžíce sójové omáčky,2 lžíce rybí omáčky, 3 lžíce oleje a1 lžíce třtinového cukru. Citronovou trávu a česnek nasekáme a smícháme s ostatními suroviny na marinádu. Necháme aspoň 24 hodin naložené, potom prudce opečeme na pánvi a podáváme s uvařenými tenkými rýžovými nudlemi, zeleninou s bylinkami, posypané sekanými arašídy a sladkokyselou zálivkou. 

 

Ingredience:

600 g hovězího masa

Ledový salát

Mrkev

Daikon

Bylinky – koriandr, thajská bazalka, perila

Rýžové nudle

Arašídy na posypání

 

Marináda:

1ks citronové trávy

3 stroužky česneku

4 lžíce sojové omáčky

2 lžíce rybí omáčky

3 lžíce oleje

1 lžíce třtinového cukru

 

Zálivka:

Rýžový ocet

Cukr

Sůl

Rybí omáčka

 

Uvaříte-li podle daného receptu, vyfotíte výsledek a tuto fotografii pošlete na adresu redakce.nase@broumovsko.cz, my na konci července vylosujeme dva výherce. Ti získají vstupenku na koncert Mária Biháriho a Davida Fiedlera, který se koná 3. srpna v klášterní zahradě.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)