Liškové kroupoto od Jana Kubise
Zámeček Janovičky patří mezi v posledních letech k vyhledávané restauraci s vytříbeným menu. Jedním z jeho kuchařů je Jan Kubis, který pro Naše Broumovsko připravil Liškové kroupoto, tedy recept lehký, zdravý – a vzhledem k houbám, které právě teď rostou – i sezónní.
Maso, nebo zelenina?
Rozhodně jsem pro oboje, záleží na kvalitě a úpravě dané suroviny. Obojí považuji za důležité, v létě preferuji lehčí jídla, v zimě pak masitější pokrmy, které tělo prohřejí.
Vaříte intuitivně, nebo podle receptů?
Myslím, že vaření vychází v základě ze znalosti receptů, ale je potřeba se nebát použít i vlastní nápady a kombinace, které jídlo mohou povýšit či ozvláštnit.
Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo?
Na takovou otázku není jednoduchá odpověď. Téměř v každé kuchyni se najde jídlo, které je při správné přípravě vynikající.
Kam byste vzal svoji partnerku na večeři?
Na piknik při západu slunce, který bych samozřejmě sám připravil.
Jaký recept na léto byste čtenářům představil?
Vzhledem k sezóně jsem zvolil Liškové kroupoto.
Postup:
Dáme vařit kroupy do osolené vody, vaříme do měkka. Poté přecedíme a propláchneme vodou. Lišky nakrájíme a opečeme na oleji, přidáme cibulku nakrájenou najemno, česnek a restujeme asi půl minuty do zesklovatění. Cibule ani česnek nesmí změnit barvu. Přidáme bílé víno a kroupy a vyvařujeme asi na polovinu objemu. Přidáme zeleninový vývar a provaříme, aby se spojily chutě. Přidáme strouhaný parmazán, zjemníme máslem a na závěr dosolíme a opepříme. Servírujeme s hoblinami parmazánu.
Suroviny na 4 porce:
Zeleninový vývar – 3 dcl
Kroupy – 400g
Cibule malá – 1
Česnek – 6 stroužků
Olivový olej
Lišky – 500 g
Bílé víno suché – 2dcl
Uvaříte-li podle daného receptu, vyfotíte výsledek a tuto fotografii pošlete na adresu redakce.nase@broumovsko.cz, my na konci července vylosujeme dva výherce. Ti získají vstupenku na koncert Mária Biháriho a Davida Fiedlera, který se koná 3. srpna v klášterní zahradě.